Energetskom obnovom Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan rade se značajne uštede

Uz ovaj projekt koji je u tijeku, Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan na jesen čekaju još dva projekta.

Foto: Jabuka TV

Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, točnije, njezinih osam zgrada uskoro će biti energetski obnovljeno. Osim što će se tako znatno smanjiti emisija CO2, značajno će se poboljšati kvaliteta boravka u bolnici.

“Mijenjaju se prozori i fasada, cijeli izgleda naših odjela. Do sada je obnovljen Odjel 1, trenutno se obnavlja Odjel 2”, rekao je ravnatelj Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan Igor Filipčić.

“Smanjit će se potrošnja energije i emisija plinova, prije svega ugljičnog dioksida. Najvažnije je da će projekt poboljšati uvjete za rad djelatnicima i za boravak pacijentima”, ističe Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

U vrijeme kada su proračunska sredstva Grada Zagreba nedostatna za sve potrebe, novac je osiguran iz EU fondova. Financijsku razliku pokriva Grad Zagreb, koji je od samih početaka velika potpora zdravstvenim ustanovama.

“Programom energetske obnove javnih zgrada, koji smo planirali u iznosu od 805 milijuna kuna iz sredstava Europske unije, kreditom HBOR-a i manjim dijelom iz proračunskih sredstava, obuhvaćeno je 25 objekata javnog zdravstva (12 bolnica, 12 domova zdravlja i Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar)”, pojasnila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša.

Buduće planove, a koji se tiču energetske obnove zgrada u Zagrebu, Jozić je nazvala vrlo ambicioznim.

“S pravom su ambiciozni jer smo 54 zgrade već završili, za 46 njih dobili sredstava iz Europske unije. Od planirane uštede od 18 milijuna kuna godišnje, dosegli smo do sada 7 i pol milijuna”, dodaje Jozić.

Foto: Jabuka TV

S time se složio i Milan Bandić, istaknuvši kako se u jankomirsku bolnicu kontinuirano ulaže.

“U ovih 15 godina smo u Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan uložili preko 100 milijuna kuna. Napravili smo dva nova odjela jer dnevno ovdje prođe 750 ljudi u potrebi. Frtalj pomogne Sveti Ivan, frtalj čovjek sam, frtalj profesori i doktori, a frtalj dragi Bog”, slikovit je bio zagrebački gradonačelnik.

Uz ovaj projekt koji je u tijeku, Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan na jesen čekaju još dva projekta.

“Jedan je nabavka vozila za prijevoz dementnih bolesnika koji borave u našoj dnevnoj bolnici, a drugi centar integracije osoba s invaliditetom i briga za njihovo mentalno zdravlje”, zaključio je Filipčić.

Foto: Jabuka TV

Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan je neprofitna zdravstvena ustanova unutar koje se provodi zdravstvena djelatnost psihijatrije, specijalističko-konzilijarna djelatnost, bolnička djelatnost, nastavna te znanstveno istraživačka djelatnost.