Studenti se bore za smještaj u Zagrebu, građani stradali u potresu zauzimaju 493 kreveta

10.230 studenata se prijavilo za subvencionirani studentski smještaj, a kapacitet domova je 6935 kreveta.

Foto: Jabuka TV

Nova akademska godina samo što nije počela, a u Studentskom domu Cvjetno naselje još uvijek su smješteni građani čiji su domovi stradali u potresu. Potražnja studenata za sobom je na vrhuncu, čemu svjedoči činjenica da se 10.230 studenata prijavilo za subvencionirani studentski smještaj.

“Imamo kapacitet 6935 kreveta što financira Vlada RH, svake godine je brojka ista. Ali imamo još uvijek smještene građane od potresa, njih oko 275 je u Cvjetnom naselju, a zauzimaju 493 kreveta, rekao nam je Mario Župan, pomoćnik ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.

Građane i studente ne može se smještati u isti paviljon, a posljedice potresa osjetili su i zagrebački studentski domovi.

Foto: Jabuka TV

“U ovom trenutku imamo oštećenih 120 ležajeva na Lašćini, sanirat ćemo ih do 1. listopada. U dnevnoj komunikaciji s Gradom Zagreba i resornim ministarstvima izmjenjujemo podatke i nadamo se idućeg tjedna gotovom rješenju za građane koji su tu smješteni nakon potresa”, dodaje Župan.

Nakon iseljavanja građana iz prvog i drugog paviljona u Cvjetnom naselju obavit će se dezinfekcija i deratizacija prostora te se useljavanje studenata očekuje između 15. rujna i 1. listopada.

“Koliko mi je poznato jedan dio građana se seli u adekvatne kapacitete koje će ponuditi resorno ministarstvo, a jedan dio će novom uredbom imati pravo na najam državnih ili privatnih stanova, tj. sufinancirat će im se najamnina do rješavanje njihovih problema”, kaže pomoćnik ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu.

U naredna dva tjedna egzistencijalna pitanja građana čiji su domovi stradali u potresu napokon bi trebala biti riješena, a samim time bi i mnogi studenti trebali dobiti adekvatan smještaj za novu akademsku godinu.