Dramatična situacija u Dubravi: Na respiratoru su sve mlađi, odgodit će neke zahvate ako se situacija pogorša

Na respiratoru su sve mlađi

Foto: OTV, Tekst: Press materijal

Ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić rekao je u Dnevniku HTV-a da je trenutačno u toj bolnici 106 bolesnika s covidom. Od toga je 23 na intenzivnom liječenju, odnosno na respiratoru.

Rekao je da je bolnica spremna na prihvat novih bolesnika i da očekuje još veći pritisak na zdravstveni sustav.

– Naučili smo u proteklih godinu i pol da će dio ovih zaraženih za desetak dana, nažalost, trebati i liječničku skrb. Radi se o težim bolesnicima koji zahtijevaju bolničko liječenje – rekao je Lukšić.

U respiracijskom centru 22-godišnjak

– Imamo i mladih bolesnika. Primjerice, najmlađi bolesnik u respiracijskom centru ima 22 godine. Najmlađa osoba koja je na respiratoru ima 47 godina. To su sve teški bolesnici i dob nije takva kao na početku pandemije – rekao je.

Među preminulima je veći broj necijepljenih

– Treba gledati da je među preminulim bolesnicima daleko veći broj onih koji nisu cijepljeni. Dakle, mi, nažalost, među umrlim bolesnicima imamo preko osamdeset posto necijepljenih – poručio je.

“Možda odgodimo neke zahvate”

Ravnatelj Lukšić nada se da se neće cijela bolnica pretvoriti u covid-odjel.

Poručio je da se čini sve da bolnički sustav bude dostupan za sve građane, ali ako broj novozaraženih djelatnika bude veći, onda će se neki zahvati koji se mogu odgoditi reducirati jer su svi resursi ograničeni, i smještajni kapaciteti i broj zdravstvenih djelatnika.