Predstavljeni detalji rekonstrukcije nogometnog stadiona u Kranjčevićevoj ulici

Stadion u Kranjčevićevoj ulici ide u rekonstrukciju, a sami radovi trebali bi početi u proljeće iduće godine, najavio je gradonačelnik Tomašević. Grad Zagreb je osigurao novac u proračunu za ovaj projekt te se nadaju da će im u sufinanciranju pomoći UEFA.

“Radi se o rekonstrukciji postojeće zapadne tribine i dogradnji tribine na istoku, na sjeveru na jugu. Radi se o proširenju kapaciteta s trenutnih 5000 na 12 000 sjedećih mjesta. Potpuno natkriven stadion, spuštene tribine do samog travnjaka kao što to je kod modernih stadiona i doista će se znatno unaprijediti kapacitet i modernizirati postojeći stadion”, rekao je gradonačelnik.

Stadion i zemljište su u vlasništvu Grada te njime upravlja gradska Ustanova za upravljanje sportskim objektima. “Vidimo kako stadion tvori grad. On je jedna gradska kuća. On čak izgleda kao četiri višestambene zgrade. Pomalo izgleda kao da su zgrade naseljene sportom te ima pomalo nadrealni karakter. S druge strane, stadion je dobio na Kranjčevićevoj ulici prostorni odušak, trokutast trg koji je sigurno važan za kvalitetu života u ovoj gradskoj četvrti. Jedan novi gradski trg, a s druge strane na istočnoj strani nalazi se parking koji je potreban prema pravilima Generalnog urbanističkog plana, no neće biti samo parkirališni prostor, nego će se koristiti za sport i rekreaciju”, objasnio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.

Ideja je da se prostor pokraj stadion djelomično koristi kao parkiralište ,a djelomično kao prostor za rekreaciju. Sam stadion imat će zelenu ovojnicu. Ovdje se radi o jednoj situaciji koja je malo složenija. radi se o vertikalnom vrtu, koji je ujedno i pročelje. Od početka smo krenuli s razmišljanjem da to bude projekt s manjim budžetom. Nismo se htjeli takmičiti sa stadionima koji imaju velike budžete i ona mogu raditi ovojnice poput onih koje smo vidjeli u Kataru, nego smo htjeli napraviti nešto što bi bilo inovativno, zeleno i što bi dalo neku osobnost stadionu. Htjeli smo iskoristiti sve ono što imamo. Ako je to nosiva greda ona može nositi “U” profil. Taj “U” profil smo iskoristili da stavimo unutra zemlju i onda smo kišnicu proveli gravitacijom kroz tu zonu”, naglasio je Vladimir Kasun, arhitekt i autor idejnog projekta.

Stadion će biti opremljen i solarnim panelima. Gradonačelnik je odgovorio na pitanje hoće li biti problema s prometom u vrijeme održavanja utakmica na stadionu.

“Što se tiče samog povećanja kapaciteta, svjesni smo da će biti više automobila tijekom utakmica. Međutim, prednost ovog stadiona je što je u centru grada i što je jako dobro povezan s javnim prijevozom. To je puno bolje nego da smo radili stadion negdje na periferiji. U tom smislu ćemo apsolutno poticati korištenje javnog prijevoza za navijače kada dolaze na stadion. Prometni pritisci zbog utakmica uglavnom se događaju rijetko, ali su mogući ako se radi o međunarodnim utakmicama koje se održavaju radnim danom navečer. Ako se radi o utakmicama Hrvatske nogometne lige, onda ne bi trebalo biti problema jer se održavaju uglavnom vikendom kada je ipak manji pritisak na promet”, zaključio je gradonačelnik Tomašević.

U pogledu ulaganja u sportsku infrastrukturu, osim rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj, Grad Zagreb kreće iduće godine u obnovu Doma sportova i izgradnju bazena u gradskom naselju Špansko. Rekonstrukcija stadiona kreće iduće godine, a trebala bi biti gotova 2025.