Debljina pogađa čak 60% Hrvata

Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da u Hrvatskoj čak 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina, a sve više djece diljem svijeta obolijeva od dijabetesa

Na Svjetski dan zdravlja, u subotu 7. travnja, Biotrening centar u Maksimirskoj 8, otvora svoja vrata svim građanima te im od 9 do 14 omogućuje besplatan trening uz stručne trenere. Uz sam trening, građani će dobiti besplatno nutricionističko savjetovanje i analizu senzorno-motornih vještina. Održat će se i utrka na trakama za trčanje, kao i natjecanja u funkcionalnoj snazi i izdržljivosti, a oni najbolji osvojit će vrijedne nagrade. Uz treninge i savjetovanja, posebni program treninga za najmlađe, vježbe disanja i koncentracije, konzultacije s ortopedima, mjerenje razine šećera iz kapilarne krvi i mjerenje tlaka pokazat će građanima svih generacija kako da preuzmu kontrolu nad zdravljem u svoje ruke.

Debljina je prava epidemija modernog doba koja pogađa i sve više Hrvata. Prema istraživanjima Hrvatskog društva za debljinu i Hrvatskog dijabetičkog društva, čak 38.1% Hrvata je preuhranjeno, a 20.3% je pretilo. Debljina uzrokuje brojne bolesti i tegobe, a jedini način borbe protiv debljine i prevencije svih tegoba su uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba.

– U Hrvatskoj ima više od 284.000 registriranih ljudi sa šećernom bolesti, no procjenjuje se da je njihov broj premašio 450.000. Upravo zato moramo raditi na prevenciji dijabetesa i preddijabetesa u kontroli glikemije prehranom i vježbanjem. Komplikacije debljine su ogromne: kardiovaskularni problemi, dijabetes i karcinomi koji su u porastu. Povećana tjelesna težina se rješava prehranom i vježbanjem, a potpuna promjena načina života nužna je kako bi se sačuvalo zdravlje i prevenirale različite bolesti. – ističe nutricionistica Nutrilife Centra mag.nutr. Mirela Marić.

Posebno zabrinjava porast debljine i pretilosti u djece. Posljednji podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazuju da u Hrvatskoj čak 33% dječaka i 20% djevojčica ima prekomjernu tjelesnu masu ili je pretilo u dobi od jedanaest godina, a sve više djece diljem svijeta obolijeva od dijabetesa. Redovita tjelesna aktivnost te zdrava i uravnotežena prehrana nužna je promjena koju moramo uvesti u naše živote kako bismo osigurali zdraviju budućnost.

Press materijal