Na današnji dan prije 350 godina Hrvati su donijeli kravatu u Francusku

Luj XIV. prva je osoba u povijesti koja je nosila kravatu na slici, a taj važni događaj obilježen je smjenom straže Kravat pukovnije na Markovom trgu

Kravata, sinonim uglađenosti i otmjenosti, potekla je od Hrvata. 20.svibnja davne 1667. hrvatske trupe donijele su kravatu u Francusku i od tada je neizostavni modni detalj u čitavom svijetu.

– Došla je u Francusku od strane Hrvata i vojnom kooperacijom Francuske i nove regije. Od tada je kravata postala vrlo moderna, kako u Francuskoj tako u cijelom svijetu – navodi Philippe Meunier, veleposlanik Republike Francuske u RH.

– Danas slavimo 350 godina od preustroja jedinica hrvatskih trupa u Francuskoj, koje su bile prepoznate po kravati. Sa njih je kravata prešla na francuski dvor, a kasnije i na Luja XIV – istaknuo je Marijan Bušić, ravnatelj Academia Cravatica.

Povodom ove važne obljetnice, u muzeju Klovićevi dvori otvorena je izložba posvećena kravati i Kravat pukovniji.

– Zapazili smo 2 trenutka u povijesti, izdvojili ih, povezali i na temelju njih napravili izložbu. Prvi podatak je taj da je na današnji dan završena rekonstrukcija jedne kraljevske pukovnije pod nazivom Kraljevskih Hrvata. Druga činjenica je slika na kojoj je prikazano kako samo Luj XIV. i njegov brat nose kravatu, dok ostali uzvanici nose čipkasti ovratnik koji se tada nosio – tvrdi Nikola Albaneže, voditelj muezoloških projekata Academie Cravatice.

Osim izložbe, na Markovom trgu održana je i svečana smjena straže pod palicom Kravat pukovnije. Zainteresirani posjetitelji moći će vidjeti smjenu straže Kravat pukovnije svaku subotu i nedjelju, a 2019. planiraju doći na konjima do Pariza povodom 400. obljetnice ulaska Hrvata u Tridesetogodišnji rat.