EUROPSKI DAN SUSJEDA: Prvi Sajam dobrosusjedstva u Zagrebu

Povodom obilježavanja Europskog dana susjeda, u dvorištu Doma za starije 'Sveti Josip Zagreb', održan je Sajam dobrosusjedstva. Organiziran je kao međugeneracijski susret, a posjetitelji su uživali u zanimljivom kulturno-umjetničkom programu. Cilj Sajma je potaknuti ljude da se upoznaju i druže sudjelujući u raznim kreativnim radionicama i sportskim aktivnostima

Europski dan susjeda obilježava se krajem svibnja. Tu praksu, do sad je usvojilo 36 zemalja, koje tako podižu svijest o važnosti dobrosusjedskih odnosa.

– Ideja je potekla iz Francuske, gdje je devedesetih godina, skupina prijatelja osnovala jednu organizaciju. Razlog tome je što su primijetili kako im ovo današnje društvo ne dozvoljava da očuvaju kvalitetne međuljudske i prijateljske odnose – objasnila je Ana Preveden, izvršna direktorica Udruge ‘Igra’.

Ideja je ojačati povezanost među ljudima, a članovi Udruge ‘Igra’ to su odlučili napraviti Sajmom dobrosusjedstva, na kojem sudjeluju pripadnici svih životnih dobi. U Sajmu sudjeluju Dom za starije ‘Sveti Josip Zagreb’, Dječji vrtić ‘Petar Pan’, zatim Osnovna škola ‘Pavleka Miškine’ i Kulturno-umjetničko društvo ‘Vrapčanci’. 

– Posjetitelje očekuju različite aktivnosti u kojima će sudjelovati zajedno s korisnicima Doma. S njima će pjevati, igrati društvene igre te se jednostavno družiti se i bolje upoznati – izjavila je Ljiljana Vrbić, ravnateljica Doma za starije osobe ‘Sveti Josip Zagreb’.

Zatvaranje četverodnevnog Sajma predviđeno je za nedjelju, kada je za sve zainteresirane građane organiziran poseban program.

Posljednji dan Sajma dobrosusjedstva namijenjen je tome da se zabavimo.  Oslikavat ćemo mural koji spaja Osnovnu školu ‘Pavleka Miškine’ i Dječji vrtić ‘Petar Pan’, zatim ćemo imati radionice pjevanja, igranje društvenih igara, malonogometni turnir, rukometnu utakmicu i igrat ćemo graničara kao nekad davno – dodala je Preveden.

Sajam ima i humanitarni karakter. U suradnji s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, sva prikupljena sredstva darovat će se djeci kojoj su najpotrebnija.