DAN NIKOLE TESLE: Demonstracije Teslinih pokusa iz prve ruke!

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle jedan je od najzanimljivijih dijelova Tehničkog muzeja.

FOTO: Zagrebancija.com

Nikola Tesla rođen je deseti srpnja 1856. godine u mjestu Smiljan kod Gospića. U njegovu čast, Tehnički Muzej Nikole Tesle, trodnevnom manifestacijom, obilježio je obljetnicu rođenja ovog velikog hrvatskog izumitelja i uma. Prvoga dana manifestacije, već tradicionalno, bio je projiciran lik Nikole Tesle na zagrebačkim fontanama. Također, u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle, održan je program demonstracije Teslinih pokusa.

Obilježavamo 168. godišnjicu rođenja Nikole Tesle. Ovdje u Tehničkom muzeju imat ćemo predavanje. Bit će vezano uz ono čime se on bavio i uz njegov život – pojasnio je Renato Filipin, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikole Tesle.

FOTO: Zagrebancija.com

Demonstracijski kabinet Nikole Tesle jedan je od najzanimljivijih dijelova Tehničkog muzeja. Na zidovima kabineta prikazano je izumiteljevo djetinjstvo, školovanje te rad u Americi kao i odlikovanja i priznanja. Također se mogu naći replike njegovih izuma izrađene prema originalnim nacrtima i patentnim prijavama. U njemu posjetitelji imaju priliku pratiti s tribina iznimno atraktivne pokuse, a u nekima i sudjelovati.

– Većinom imamo isto tako vodstva ovdje u kabinetu za djecu različitih uzrasta. Dolazi i puno stranih turista koji se upoznaju s Nikolom Teslom i čime se on bavio – dodao je Filipin.

Hrvatska povijest bogata je značajnim ličnostima koje su ostavile svoj trag kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Današnje društvo ima dužnost ne zaboraviti njihove korake i njihov put.

FOTO: Zagrebancija.com

– Mislim da je to uvijek važno. Osoba koje su zaslužne za neke važne izume u našoj civilizaciji, kakvu danas poznajemo, uvijek je bitno sjetiti se – poručio je.

Nikola Tesla bio je futurist koji je najpoznatiji po svojim doprinosima u dizajniranju suvremenog sustava distribucije električne energije koristeći se izmjeničnom strujom. Njime i drugim izumima zadužio je kako Hrvatsku tako i svijet. Iz tog razloga ga hrvatsko društvo časti i obilježava dan njegova rođenja.