ZAGREB: Tri dana trajat će obilježavanje obljetnice rođenja Nikole Tesle

Od 9. do 11. srpnja ove godine Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost uz podršku partnera, pokrovitelja i sponzora organizira tradicionalnu zagrebačku manifestaciju Tesla&friends.

U povodu 168. obljetnice rođenja Nikole Tesle i 11. dana Nikole Tesle – dana znanosti,
tehnologije i inovacija od 9. do 11. srpnja ove godine Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost uz podršku partnera, pokrovitelja i sponzora organizira tradicionalnu zagrebačku
manifestaciju Tesla&friends.

Prvog dana manifestacije 9. srpnja u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle u Tehničkom
muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu s početkom u 16 sati bit će održan program demonstracije
Teslinih pokusa. Istog dana na zagrebačkim fontanama već tradicionalno će biti projiciran lik Nikole Tesle.

Na dan Teslinog rođenja 10. srpnja u 10 sati započet će prigodan program kod spomenika
Nikole Tesle u Zagrebu uz polaganje cvijeća. U programu sudjeluju predstavnici udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, Instituta Ruđer Bošković i Grada Zagreba i glazbenik Lav
Novosel, a bit će dodijeljene i nagrade mladim kreativcima koji su tijekom godine sudjelovali na radionicama u organizaciji Udruge. Program će završiti nastupom Zagrebačkih mažoretkinja i performansom „Tesline bijele golubice“.

Istog dana u 19 sati u Hotelu Esplanade u Zagrebu uz svečani program obilježavanja
obljetnice Teslinog rođenja i Dana Nikole Tesle održava se dodjela Godišnje nagrade „Nikola
Tesla – Genija za budućnost“ u tri kategorije. U kategoriji Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli nominirani su Angela Carić, učenica Osnovne škole kralja Tomislava iz Zagreba, Karlo Šapina, učenik Osnovne škole Antuna Mihanovića iz Zagreba i Leona Kovač učenica Srednje škole Čakovec. U kategoriji Kreativnog i inovativnog proizvoda ili suvenira inspiriranog Teslinim izumima nominirani su Lovro Stipančević za projekt „Connekt sustav“, Kristijan Švenda za projekt „Prilagodljiva invalidska kolica“ i Lovro Janči za projekt „Naočale za slijepe i slabovidne osobe“. U kategoriji Teslinog proširenog djelovanja nominirani su Darko Malenjak za projekt „Krevet slagalica“, Lukas Jakovčić za projekt „Lebdeća govornica“ i Mario Franić za projekt „Modul blok“.

Svečanost obilježavanja obljetnice Teslinog rođenja u Esplanadi glazbenim nastupom obogatit će Sandra Bagarić, Darko Domitrović i Lav Novosel, a održat će se i panel rasprava na temu “Žene i inovacije“ u kojoj će sudjelovati Inge Kovačić Sindik, Dragica Jerkov i Marijela Drvoderić.

Zadnjeg dana manifestacije 11. srpnja u prostorima Društva arhitekata Zagreb održat će se
konferencija Tesla u Zagrebu na temu „Klimatske promjene i prilagodbe“. Na konferenciji
sudjeluju Ivan Križić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba, prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Hrvatske zajednice inovatora, Andreja Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, Snježana Turalija, vlasnica tvrtke GREENiKA – poslovno savjetovanje, dr. sc. Nirvana Franković Mihelj, voditeljica projekata u sektoru za zaštitu okoliša Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Marijana Bakula i Igor Anić iz tvrtke Dvokut Ecro, Dragica Jerkov iz tvrtke FEMA, Danijela Jurić Katunić iz tvrtke Kristalna ideja, Silvija Popović Krizmanić, savjetnica za poslovni razvoj, Ana Juratovac iz Caritasa Zagrebačke nadbiskupije te Ružica Lončar, profesorica geografije te predstavnik Grad Zagreba.

Sva događanja, osim svečanog programa u Hotelu Esplanade (ulaz uz pozivnicu), otvorena su i besplatna za građane. Za sudjelovanje na demonstraciji Teslinih izuma u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ potrebno je rezervirati besplatnu ulaznicu na blagajni Muzeja.

FOTO I TEKST: Press materijal