Akademska slikarica Nada Žiljak izložbom Nježna žena proslavila 60 godina stvaralaštva

Eminentna hrvatska slikarica i grafičarka predstavila je djela u mediju kojim već petnaest godina diljem svijeta prezentira Hrvatsku kao zemlju iznimnih umjetnika i znanstvenika, mediju infrared slike.

FOTO: Zagrebancija.com

U izložbenom prostoru Pastoralnog centra Župe sv. Leopolda Mandića otvorena je izložba
akademske slikarice Nade Žiljak. Nada Žiljak rođena je u Zagrebu 1944. u slikarskoj obitelji Kinert. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu 1967. i specijalku 1970. Slobodni je umjetnik. Radi u mnogim tehnikama: ulje na platnu i papiru, crteži, akvareli, pasteli, grafika; suha igla, bakropis, linorez i infrared. Radovi su prikazani na osamdesetak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Budimpešta, Kairo, Graz, Kiev, Pečuh, Pieštany, Bratislava, Pariz, London, Kuala Lumpur, Taipei, Asbach, Bihać, Sarajevo, Parz, Pittsburgh, a nalaze se u brojnim muzejima i privatnim zbirkama.

FOTO: Zagrebancija.com

Eminentna hrvatska slikarica i grafičarka predstavila je djela u mediju kojim već petnaest godina diljem svijeta prezentira Hrvatsku kao zemlju iznimnih umjetnika i znanstvenika, mediju infrared slike.

– Riječ je o slikama koje su u infraredu, u toj novoj tehnici. Posebno sam izložila jednu novu sliku koja je vrlo velikog formata, što je meni bio izazov napraviti, upravo to na tako velikom formatu – rekla je akademska slikarica Nada Žiljak.

FOTO: Zagrebancija.com

Naziv te slike je Nježna žena.

– Po toj slici se zove i cijela izložba. U svakoj mojoj slici manje više se nalazi žena i mogu reći da su sve nježne. Ne znam zašto, ali ne mogu nacrtati nešto što je agresivno. Volim životinje crtati, ptice, mačke, ljude, a najviše žene – dodala je.

– Mene slika Nježne žene doista oduševila i dala mi input da napravim izložbu i nazovem je po toj slici jer ovom izložbom obilježavamo jedan divan jubilej. 80 godina Nadinog života, 60 godina stvaralaštva, 15 godina infrared slikarstva – 15 godina od prve Nadine infracrvene slike – kazala je Sanda Stanačev Bajzek, likovna kritičarka.

FOTO: Zagrebancija.com

Infrared ili hrv. infra-crveno slikarstvo, spoj je umjetnosti i tehnologije.

– Infrared kamera nam pruža da ono skriveno što ljudi često skrivaju da se razotkrije i da se pokaže sva ljepota Božjeg stvaranja, divna žena, Nadina djevojka s pticom u ruci, sa psom poredom skuta, u jednoj prirodi. Nada voli sve i sve od Boga stvoreno. Ona ljubi prirodu, nadasve svoj dar – izjavila je Stanačev Bajzek.

FOTO: Zagrebancija.com

A upravo uz pomoć tog dara nastala su mnoga Nadina djela.

– Ona radi 24 sata, zato su tu i recentni crteži, crteži infrared nastali crnim tušem – inovacija koju radi od prošle godine. Ima i starijih slika s namjerom da se ipak pokaže jubilej i bogatstvo stvaralaštva – dodala je.

FOTO: Zagrebancija.com

Izložbene slike nastale su još prije pet godina, dok su crteži novijeg datuma.

– Ja ne slikam apstrakciju. Radim vizualnu apstrakciju, a unutra napravim tu tajnu, da se vidi što je unutra i koja je to priča – pojasnila je Žiljak.

FOTO: Zagrebancija.com

– Ne može se Nadu pokazati izložbom, a da se ne pokažu i njezini crtež. Crtež je Nadino pravo biće. Ja uvijek kažem da je to njezina osobna karta, to je njezin psihogram. On pokazuje Nadu kao iskusnu crtačicu, ali i kao osobu koja stalno eksperimentira i stalno istražuje i radi pomake – zaključila je likovna kritičarka Stanačev Bajzek.

Njene slike objavljene su u sedam monografija iz pera Đure Vanđure, Branke Hlevnjak i Dore Kinert Bučan. Izložbu možete pogledati do 30. kolovoza.

ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE PLURALIZMA I RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA