DAN BEZ MOBITEL U PROMETU: Predstavljen novi projekt u sklopu programa Sigurnost na cestama

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti predstavila je svoj najnoviji projekt pod nazivom Dan bez mobitela u prometu

Povodom pokretanja projekta Dan bez mobitela u prometu, predstavljeni su šokantni rezultati istraživanja o ponašanju i navikama sudionika u prometu. Vozači automobila, biciklisti i pješaci mobitel koriste za vrijeme sudjelovanja u prometu, čime se vjerojatnost za nesreću uvelike povećava.

– Više od 90% vozača, biciklista, pješaka koristi mobitel dok aktivno sudjeluju u odvijanju prometa. Oni nisu svjesni da im da jedna sekunda nepažnje može biti uzrok teške nesreće, pa čak i gubitka života, što se nažalost događa- upozorava Renata Ivanović, voditeljica projekta Dan bez mobitela u prometu.

Često se ne može utvrditi je li korištenje mobitela za vrijeme vožnje glavni uzrok neke nesreće,no po europskim normama upravo to kotira vrlo visoko kao uzrok nesreća na prometnicama. Za Republiku Hrvatsku točni rezultati ne postoje, no iz policije kažu kako je upotreba mobitela po učestalosti prekršaja šesta po redu, te da prekršitelji radije plaćaju novčane kazne nego se odriču korištenja mobitela u vrijeme kada se kreću prometnicama.

Psiholozi ističu kako je mobitel najveći distraktor u vožnji, čak i kada se koriste handsfree uređaji.

– Smeta, mobitel odvlači vizualnu, slušnu, kognitivnu i emocionalnu pažnju s osnovnog zadatka- vožnje. Nismo koncentrirani na zadatak vožnje, ne možemo voziti kako treba i iz tih razloga mobitel treba naći svoje mjesto izvan auta, ili da bar bude utišan za vrijeme vožnje- kaže pročelnica Sekcije za prometnu psihologiju Hrvatskog psihološkog društva Ljiljana Mikuš.

Upravo bi Projekt Dan bez mobitela trebao podići svijest građana o korištenju mobitela za vrijeme sudjelovanja u prometu.

– Hrvatska udruga menadžera sigurnosti je s ovim projektom zahvaljujući nacionalnom programu Sigurnosti cesta na prometu krenula u predstavljanje kampanje. 21. listopada bit će Dan bez korištenja mobitela u prometu i nadam se da ćemo uspjeti realizirati taj težak zadatak da našim sugrađanima sudionicima prometa, bilo da su vozači automobila, pješaci ili pak biciklisti, pošaljemo poruku da je doista korištenje mobitela izuzetno opasno u tijeku vožnje- rekao je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Najmanja kazna koju možete dobiti za korištenje mobitela je ona od policije- novčana, dok ona najveća nema cijena- a to je vaš ili tuđi život.