DAMIR BORAS PONOVNO IZABRAN ZA REKTORA: Umjesto na programu, fokus bio na obračunu s medijima

Sa 54 glasa od ukupno 70 glasova, za rektora Sveučilišta u Zagrebu ponovno je izabran Damir Boras. Protukandidat Damir Bakić je unatoč porazu izjavio da je ponosan na sve što je napravio u ovom procesu, ali da je ipak očekivao više glasova. I dalje nevrstan u komunikaciji, rektor Boras već je u prvom satu svog novog mandata uspio zaratiti s medijima, što je umjesto programa bila točka na koju se u svom obraćanju uporno vraćao.

Sjednica Senata je unatoč apelima medija, bila zatvorena za snimanje.

– Moram priznati da sam što se tiče pristupa medija i novinara u aulu Senata oprezan, jer ima jako puno dekana koji s time nisu zadovoljni. Mislim da mi taj dio ispunjavamo jako dobro, jer su svi naši dokumenti javno dostupni na webu sveučilišta. Možda bismo trebali raditi više konferencija za štampu – istaknuo je Boras.

Umjesto mijenjanja prorektora, najavio je proširenje svog tima.

– Ovo sveučilište je veliko i vidimo da neki segmenti nisu pokriveni. Naprimjer, komunikacija s medijima, znanost, strategija, tehničko područje i sport, pa je takjo moguće da i proširim svoju ekipu prorektora.

Odgovarajući na pitanje novinara o ispadanju Sveučilišta u Zagrebu sa Šangajske liste, požalio se na financijsku situaciju. Naime na Šangajskoj listi više se ne nalazi nijedno sveučilište iz Hrvatske, a najbolje rangirano sveuličilište iz regije je beogradsko.

– Sveučilište je i sa tim 540. mjestom među 2,2% sveučilišta u svijetu. To nije loše i mi ne možemo biti bolji, ako imamo tako slaba financijska sredstva.

Boras se osvrnuo i na prosvjed kojim su studenti pozivali Senat da ne izabere njega.

– Ja poštujem ove mlade koji su jučer bili tamo, ali moram reći da ih je bilo vrlo malo. Govorili su umjesto o rektoru, o dekanima. Oni ne razlikuju što je rektor, a što dekan, te nisu baš bili informirani o tome što se događa.

Damir Boras tako će stolicu zagrebačkog rektora grijati još naredne četiri godine.