Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice otišla u Koprivnicu

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu kultni je simbol, ne samo studenata,već i svih zaljubljenika u pisanu riječ. Kao i prethodnih godina, Dan knjižnice obilježen je prigodnim programom

Nacionalna i sveučilišna knjižnica, među brojnim djelima očuvanim u svom fondu drži i ono najvrjednije- prvu hrvatsku knjigu tiskanu na glagoljici, Misal po zakonu rimskoga dvora. Knjižnica je dokazala da ide u korak s vremenom i razvojem digitalnih tehnologija te svake godine nudi nove sadržaje.

– Odavno imamo proces digitalizacije, a zadnje što smo napravili jest Pozdrav iz Zagreba, dakle aplikacija na pametnom telefonu, gdje svi turisti ali i građani Zagreba mogu uz pomoć te aplikacije poslati negdje staru razglednicu iz našeg fonda – istaknula je Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

U skladu s novim trendovima radili su na izradi suvremenog portala.

– Glagoljica.hr povezan je s Facebookom i Twitterom i nadamo se da će mladi ponekad nešto s tog portala iskoristiti i promovirati na si na društvenim mrežama – dodale je Petrić.

Ovogodišnja Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice ovoga puta ide u Koprivnicu, za doprinos odmaku od tradicionalnog oblika knjižnice, koji se prije svega vezuje uz posudbu knjiga te davanja informacija.

– Djelujemo kao jedan polifunkcionalan središnji prostor u gradu, okupljamo ljude, pripremamo razne edukacije, idemo u bolnice s našim paketićima za majke, kojima im ukazujemo na važnost rane pismenosti, odnosno čitateljskih vještina. Naime, ističemo koliko je važno čitati djeci od najranije dobi – izjavila je Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

No, tu ne staju aktivnosti djelatnika koprivničke knjižnice, a sve rade s ciljem osnaživanja odnosa u lokalnoj zajednici, pa tako rade sa slijepim i slabovidnim osobama već dugi niz godina.

– U planu imamo čitanje osoba u udomiteljstvima, zatim biciklijadu kojom ćemo zagovarati potrebe osoba koje imaju poteškoća s čitanjem, odnosno disleksijom. Također, planiramo obilježiti 20. godišnjicu Harry Pottera, koji je bio značajan lik u odrastanju mnoge djece, organiziramo razne čitateljske klubove za mlade, filozofske cafée u knjižnici – objasnila je Sabolović-Krajina.

Rade i na programima podrške onima koji traže posao ili se žele prekvalificirati. Djelatnici knjižnice, koji su ujedno informacijski stručnjaci, u tome im pomažu, stoga ne sumnjamo da je ova nagrada otišla u ruke onih, koji je svojim trudom i doprinosom u zajednici, doista i zaslužuju.