Da nema pučke kuhinje djeca bi mi bila gladna

Autor: Ines Šmit 11/4/2011 12:28

Ustanova Dobri dom godišnje spremi čak milijun i pol obroka za osobe slabijeg imovinskog statusa. U okviru Ustanove djeluju četiri pučke kuhinje i to na lokacijama Branimirova 35, Cerska 3, Alfirevićeva 6, dok je jedna u okviru ”Termičkog bloka Kosnica” za korisnike prenoćišta.

– Kako bi se ostavrilo pravo na prehranu u pučkoj kuhinji, korisnicima se izdaju se posebne socijalne iskaznice. Oni potom dolaze ovdje kod nas u blagavaonicu i evidentiraju se na taj način. Znači svaki od ovih korisnika naših sugrađana u našim restoranima ima svoju iskaznicu kojom ostvaruje svoje pravo i mogućnost – rekao je Alen Župan, ravnatelj Ustanove Dobri dom.

Prema evidenciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, broj korisnika pučke kuhinje je 3602, dok Ustanova godišnje pripremi otprilike milijun i pol obroka te je kroz cijelu godinu pod vrlo strogim nadzorom ovlaštenih i neovisnih institucija koje nadziru sanitarno higijensku ispravnost obroka i predmeta, kao i prostorija u kojima se obroci pripremaju i dijele.

-.-Ines Šmit-.-Inače, Ustanova dnevno priprema jedan glavni obrok.  U tom obroku je osigurano 45 do 50 posto dnevnih potreba za energijom.

– Dvije godine se hranim ovdje i mogu reći da sam prezadovoljna prehranom. Samo pozitivne komentare mogu dati na račun ovih obroka koje svakodnevno jedem ovdje – ispričala nam je Alisa Zahirović, majka šestero djece.

Među korisnicima pučke kuhinje zatekli smo i 68-godišnjeg Ivana Kabalina koji je također zadovoljan hranom.

– Tri godine dolazim u ovu pučku kuhinju. A što se hrane tiče ovisi kako koji put, ali uglavnom sam zadovoljan – rekao je Kabalin, dok nam je samohrana majka troje djece otkrila kako ne bi znala što učiniti da ne postoji ova kuhinja.

– Tek u kolovozu sam se počela ovdje hraniti i Bogu hvala na tome. Svaka sitnica vam dobro dođe kad nemate šta doma dati djeci za jesti – kazala je ushitreno samohrana majka troje djece, koja nam je priznala kako bi joj djeca bila gladna da nema pučke kuhinje.

Zapošljavanje nezaposlenih osoba u javnom radu

Hrvatski zavod za zapošljavanje i Ustanova Dobri dom sklopili su ugovor o financiranju zapošljavanja nezaposlenih osoba u javnom radu. Riječ je o projektu ”Dobri dom – dom ljudske solidarnosti”.

Ustanova je kroz projekt ponudila zapošljavanje na poslovima pripreme i podjele obroka za korisnike pučkih blagovaonica te rada na poslovima dostave hrane.

– To je projekt koji provodimo od 2009. godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a radi se o tome da primamo osobe koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih više od 36 mjeseci. Oni dolaze kod nas na šest mjeseci i odrađuju poslove unutar naših poslovnih jedinica pučke kuhinje i za to primaju bruto plaću od 3300 kuna – ispričao nam je ravnatelj Ustanove Dobri dom.

Zapošljavanje kroz program javnih radova aktivna je mjera kojoj je cilj društveno korisnim radom povećati zaposlenost dugotrajno nezaposlenih osoba, afirmirati njihovu socijalnu uključenost i ublažiti socijalne posljedice njihove nezaposlenosti.