Oko 70 posto studenata na prvoj godini studija spolno je aktivno, a 30 posto djevojaka nikad nije bilo kod ginenkologa

O važnosti kontracepcije i poboljšanju nivoa spolnog obrazovanja te edukaciji mladih po tom pitanju razgovarali smo s voditeljicom Službe za školsku i adolescentnu medicinu, profesoricom Marinom Kuzman iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar

Psiholozi, nastavnici, a u novije vrijeme i mediji stalno upozoravaju na rastući problem ranog stupanja tinejdžera u seksualne odnose, međutim, čini se kako to i nije baš točno kada su u pitanju, naši, hrvatski tinejdžeri.

– U javnosti se sve više govori o mladoj, hiperseksualiziranoj, vrlo rizičnoj populaciji, no prema svim kriterijima koje kao Služba pratimo, to jednostavno, nije istina. Niz godina se rade istraživanja među petnaestogodišnjacima u četrdesetak europskih zemalja i svakog su puta, naši mladi, po udjelu onih koji su već stupili u spolne odnose, a to je prvi razred srednje škole, negdje na europskom dnu – rekla je prim. dr. sc. Marina Kuzman, voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu NZJZ dr. Andrija Štampar.

Desetak posto djevojčica i nešto više dječaka, u spolne odnose stupa prije svog 15. rođendana, što ne ukazuje na jako rizično ponašanje smatra profesorica Kuzman.

– Imamo studente na prvoj godini studija, populaciju koja je spolno aktivna, 70 posto njih. Nije problem u tome što su aktivni, nego to što 30 – 40 posto studentica nikad nije bilo kod ginekologa. Ne samo da bi trebalo otići na pregled šest mjeseci, do godinu dana nakon stupanja u odnos, već i napraviti inicijalni papa test – upozorila je prim. dr. sc. Marina Kuzman.

Istraživanja jedne ankete pokazala su da čak 25,1 posto ispitanika prilikom spolnog odnosa ne koristi nikakvu kontracepciju jer smatraju kako do trudnoće ne može doći.

– Prezervativ je ono što se mladima preporučuje jer sprječava prijenos spolno prenosivih bolesti, a i štiti od neželjene trudnoće. Mladi su po tom pitanju i odgovorni i neodgovorni. Odgovorni u smislu da koriste zaštitu pri prvom spolnom odnosu, međutim neodgovorni jer se vrlo rano opuste – kazala je Kuzman.

Što se maloljetničkih trudnoća tiče, prema riječima prim. Kuzman, one ne predstavljaju nepremostivu javnozdravstvenu prepreku u Hrvatskoj.

– Svaka maloljetnička trudnoća sigurno je problem i za tu djevojku i tu obitelj. Međutim, društvo je danas puno tolerantnije, te se maloljetnička trudnoća više ne smatra nikakvom društvenom sramotom. Većina tih djevojaka ima podršku svoje obitelji, ali i podršku svoje zajednice što smatram vrlo pozitivnim pomakom – rekla je voditeljica Službe za školsku i adolescentnu medicinu.

Unatoč tome što je besplatno i dobrovoljno na razini cijele Hrvatske, cjepivo protiv humanog papiloma virusa ne prestaje u nas izazivati kontroverze.

– Meni stvarno nije jasno kako je moguće da u Hrvatskoj, unatoč cjepivu, još uvijek preko sto žena godišnje umire od raka vrata maternice. Gubimo bitku s tom bolešću, unatoč mogućnosti da ju spriječimo – izjavila je prim. Kuzman.

Osnova svih kampanja i aktivnosti podizanje je svijesti o važnosti planiranja obitelji i korištenju različitih kontracepcijskih sredstava koja ženama i muškarcima omogućuju da budu odgovorni prema svom tijelu i životu u cjelini.