NACIONALNI TJEDAN DOJENJA: Dojenjem bi se na godišnjoj razini moglo sačuvati i do 800 tisuća dječjih života u svijetu

Na konferenciji za medije predstavljen je program obilježavanja Nacionalnog tjedna dojenja. Od 1. do 7. listopada, očekuje nas niz aktivnosti, a sve s ciljem kako bi se širu i stručnu javnost informiralo o važnostima dojenja

Dojenje je način prehrane koji je evolucija namijenila mladunčadi sisavaca. Evolucija je usavršila ovaj sistem kako bi imao što bolje šanse za uspjeh u svakoj situaciji, kako bi vrsta preživjela. Zašto je onda dojenje ponekad tako teško, zašto često ne uspije, unatoč tome što je prirodno? Odgovore na ta će pitanja javnost moći dobiti u nacionalnom tjednu dojenja, od 1. do 7. listopada.

– Kad majkama govorimo da je dojenje lako, one nam ne vjeruju, jer nije lako. Problemi s dojenjem su očekivani. Većina majki najviše problema ima u prvim danima nakon poroda i tu je zajednica ta koja treba pružiti podršku i olakšati im – rekla je Ivana Zanze, izvršna direktorica Udruge Roda.

Grad Zagreb već neko vrijeme kontinuirano radi na stvaranju okruženja u kojem će svako dijete imati uvjete za zdravo i sigurnije odrastanje. Laktacijska ambulanta Kliničke bolnice Sveti Duh, u koju je uloženo 50 tisuća kuna, mjesto je gdje možete potražiti pomoć pri dojenju.

– Kada govorimo o dojenju na svjetskoj razini, godišnje bismo mogli sačuvati i do 800 tisuća dječjih života, dakle 800 tisuća djece manje bi u svijetu umiralo kad bi bila dojena – na šokantan je podatak ukazala neonatologinja Anita Pavičić Bošnjak.

Nažalost, 77 milijuna djece diljem svijeta nije dojeno u prvom satu nakon poroda. Sreća je, kaže Pavičić Bošnjak, da su sva naša rodilišta – prijatelji djece.

Mirna Medaković Stepinac, majka šestomjesečnih blizanki, ambasadorica je kampanje Možeš i ti te je svojim primjerom odlučila potaknuti i ostale majke da ustraju u dojenju jer, kako i sama kaže, dojenje za nju je zakon.

– Nikad nisam imala neugodnih iskustava dojenjem, jer dojim svugdje i ne prikrivam se. Dojila sam i u autobusu 109 Črnomerec – Dugave i mislim da mi je bilo najstresnije iskustvo. Međutim, što se Grada Zagreba tiče, nikad nisam doživjela neku neugodnost – ispričala je medijima poznata glumica Mirna Medaković Stepinac.

– Grad Zagreb je prijatelj djece, prijatelj dojenja. Nije dovoljno otvarati samo savjetovališta za dojenje već trebamo što više i klupa za dojenje i prematanje, kako naša Mirna to više ne bi morala raditi u sto devetki – poručio je Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba.

Kako bi što veći broj obitelji upoznao koristi dojenja, kako za dijete, tako i za majku, Grad je Zagreb pokrenuo mnoge aktivnosti u nadolazećem tjednu – stoga priključite se jer kako Mirna Medaković kaže – svaki je početak težak i za sve što vrijedi, treba se pomučiti.