Cijeli Eurokaz po prvi put na jednoj pozornici

Compagnie 111 i Aurélien Bory iz Francuske na sceni koriste veliku robotsku ruku

Autor: Maja Gujinović 5/18/2010 15:02

Međunarodni festival novog kazališta Eurokaz nakon dugogodišnje disperzije po najrazličitijim zagrebačkim scenskim prostorima ove se godine sabire u visokofunkcionalnu dvoranu Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti i vremenski se širi na cijeli lipanj.

-.-Eurokaz-.-Marionetsko kazališta Yokuiza, najstarije japansko lutkarski teatar koji je razvio tehniku bunraku lutke Taj jednomjesečni festivalski format kruna je eurokazovskih aktivnosti u MSU-u, koje su započele u siječnju ove godine Eurokazovom produkcijom opere corale Okovani Galileo redatelja Branka Brezoveca, a nastavile su se vlastitim koprodukcijama: ‘Tracks’ Barbare Matijević i Giuseppea Chica te ‘Njarabum’ redateljice Anje Maksić Japundžić.

Prije samog početka festivala, 21. svibnja, moći će se vidjeti još jedna Eurokazova produkcija, ‘Crkva’, koju u suradnji s Kazalištem Novi život režira Saša Božić.

– To je svojevrsni eksperiment s težnjom da se ljudi naviknu na ovu kazališnu dvoranu kako bi se ona uistinu postala novi kazališni prostor, kojemu treba dati kontekst na način umjetničke suvremenosti – rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Gordana Vnuk, umjetnička direktorica Eurokaza.

Festival otvaraju tri Eurokazove produkcije, a nakon njih šest stranih predstava

Programski se festival dijeli na dva dijela, pa se tako od 2. do 11. lipnja izvode Eurokazove produkcije, a zatim, do 27. lipnja slijede gostovanja šest vrhunskih svjetskih projekata iz Japana, Kanade, Italije, Slovenije, Belgije i Francuske. Ovogodišnja selekcija Eurokaza imat će manje strogosti i više će se otvarati prema vizualnim i glazbenim dimenzijama, a zajednička nit između predstava, kao tema festivala je suradnja.

-.-Eurokaz-.-Grupa Santasangre u osebujnoj predstavi 'Šest stupnjeva', eksperimentu u kojem holografske slike 'surađuju' s tijelima plesača– Tema je vidljiva u suradnji MSU-a i Eurokaza, ali i u suradnji kazališta s drugim umjetnostima, gdje se stvara crossover teatar, koji je sada postao dio mainstreama. Ovogodišnje se predstave tako ne bave samo multimedijalnošću kako bi reflektirali neka druga stanja već se bave samim medijima – dodala je Vnuk.

Među najzanimljivijim gostovanjima je svakako ono Marionetskog kazališta Yokuiza, najstarijeg japanskog lutkarskog teatra koji je razvio tehniku bunraku lutke, a koji u zadnje vrijeme surađuje s suvremenim europskim redateljima. Predstava ‘ Potomci uškopljenog admirala’, redatelja Frédéric Fisbacha tako će doživjeti svoju europsku premijeru upravo u MSU-u.

Suradnja s medijima: holografima, robotima, animiranim likovima, lutkama

-.-Eurokaz-.-'Njarabum' jedna od Eurokazovih produkcija kojim kreće festivalRazličitim tehnikama se bavi i talijanska grupa Santasangre u osebujnoj predstavi ‘Šest stupnjeva’, eksperimentu u kojem holografske slike stvaraju zvuk izravno na pozornici i surađuju s tijelima plesača. Francuska Compagnie 111 na sceni rabe ogromnu robotsku ruku, dok se u kanadskoj predstavi ‘Jesam ja ti’ plesački par pomalo oživljava poput animiranih figura. Slovenska Via negativa održat će 12 performasa kroz sve katove MSU-a nazvanih ‘Via Nova Via MSU’.

Osim razgovora s autorima i glumcima, nakon predstava Eurokaz ove godine nudi i bogat glabeni program koji će se održavati na sjevernom platou MSU-a.

– Od pop funka kojeg izvodi bend Mangora, preko jednog od najboljih hrvatskih etno bendova Afiona i reggae ljubimaca publike, benda Antenat do vrhunskih jazz glazbenika Satellite Trio. Glazbena hip – hop poslastica koju vam nudimo za zatvaranje festivala je bend Elemental.

Tu su i neki od najaktualnijih DJa u Hrvatskoj poput Eddya Ramicha, Filipa Motovunskog, Confusion DJ-a – najavila je selektorica popratnog programa Ana Sikavica.

Cijene ulaznica za domaće predstave su 50 kuna, strane 100, koncerti su od 20 do 50 kuna a glazbene večeri s DJ-ima besplatne. Za sve manifestacije popratnog programa ulaz je slobodan svima koji imaju kartu od predstave toga dana. Ulaznice se osim u MSU-u mogu kupiti u Galeriji Nova, Showroom u Teslinoj ulici.

Više informacije http://www.eurokaz.hr/.