Primjenjivali smo represiju, sad ćemo prevenciju

Autor: 5/18/2010 14:51

– Do sada smo primjenjivali represiju, dok smo u zadnjih godinu dana prešli na prevenciju – izjavio je na početku izlaganje o stanju sigurnosti u Zagrebu Tomislav Buterin, načelnik Policijske uprave zagrebačke.

Buterin je naglasio kako problem kriminaliteta nije problem policije već društveni problem. Na temelju policijske statistike zaključio je da je Zagreb siguran grad, iako osjećaj sigurnosti, kako kaže, ovisi o ‘individualnoj percepciji’. Jučerašnje rušenje ograde na gradilištu u Varšavskoj i neredi na Maksimirskom stadionu, prema Buterinu, mogu narušiti percepciju o sigurnosti u gradu.

– Jučer ujutro smo pružili asistenciju Gradskoj upravi za osiguranje prostora tijekom postavljanja ograde. Tijekom dana, došlo je do remećenja javnog reda i mira i mi smo primirili situaciju – pohvalio se Buterin.

-.-Anto Magzan/ Pixsell-.-Buterin naglašava važnost suradnje policije s Gradom, pravosuđem, medijima, čak spominje i suradnju sa svećenicima i časnim sestrama, s ciljem prevencije kriminaliteta. Predsjednik Skupštine Boris Šprem naglasio je da policajac građanima mora biti prijatelj a ne da ga se doživljava kao represivni aparat. Šprema je upitao zašto je donesen Zakon o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima kada ga se ne primjenjuje.

– To je bijeg od odgovornosti, Zakon donosimo ali ih ne primjenjujemo. Ističe kako Zakon treba izmijeniti u dijelu koji se odnosi na recidiviste tako da oni budu opomena drugima – rekao je Šprem.

Nedostaje pet policijskih postaja

Srđan Subotić zastupnik SDP-a predložio je da se rezultati usporede s drugim europskim metropolama kako bi se znalo koliko je Zagreb doista siguran grad. HSLS-ovac Alen Ostojić se nadovezao na Subotića izjavivši da na Zagreb otpada dvije trećine  kriminalnih djela u Hrvatskoj. Upozorio je na činjenicu da u nedostaje pet policijskih postaja, a da je ustrojstvo policije još iz prošlog stoljeća.

– Također nisam zadovoljan suzbijanjem gospodarskog kriminaliteta. Manje je prijava za gospodarski kriminal i korupciju u odnosu na 2008. godinu. Iz ovog podatka bi se moglo zaključiti da je toga manje iako svi znamo da to nije slučaj – rekao je Ostojić.

Najžešći u izlaganju bio je zastupnik SDP-a Dan Špicer koji je optužio policiju da je mirno gledala kako zaštitari krše zakon na prvenstvenoj utakmici između Dinama i Hajduka na Maksimiru. Napomenuo je da je ondje policija umjesto da pridonese sigurnosti bila izvor nesigurnosti.

Policija bila blaga zbog izvještaja

– Policija je bila izvor opasnosti i potencijalnog nasilja u nekoliko slučajeva. Varate se ako mislite da će se građani odreći svojih građanskih prava – zaključio je Špicer i nastavio:

– Pretpostavljam da glavni razlog što policija jučer nije žešće postupila s demonstrantima u Varšavskoj činjenica što načelnik danas ovdje podnosi izvještaj. Zanima što će biti danas nakon što sjednica završi.

Izvještaj o sigurnosti su unatoč svim kritikama podržali svi zastupnici.