Čari Indije – kruna Zelenog vikenda u Divljem srcu grada

Svjetski se dan zaštite okoliša ove godine obilježava u srijedu, 5. lipnja pod sloganom 'Vaš vas planet treba ujedinjene u borbi protiv klimatskih promjena'

Foto: Press materijal

U subotu će u Zoološkom vrtu grada Zagreba od 11 do 16.30 sati na Zebrinu trgu biti organizirane zanimljive edukativne radionice. Djeci će se oslikavati lica, a koliko dobro surađuju s roditeljima pokazat će kroz obiteljska natjecanja. Svoja će im vrata otvoriti čarobna bolnica za zečeve iz koje će provirivati i veliki zec Sunny. Maskota je to suorganizatora programa Sonnenthermi iz Austrije.

Inače, Svjetski se dan zaštite okoliša obilježava na godišnjicu održavanja konferencije Ujedinjenih naroda na kojoj je 1972. godine u Stockholmu usvojen Program zaštite okoliša UN-a. Klimatske promjene na koje se upozorava ove godine, utječu na svaki kutak svijeta. Posebno je snažan njihov utjecaj na biljni i životinjski svijet.

Indija je jedna od najbogatijih zemalja svijeta po biološkoj raznolikosti. Po kojim je životinjskim vrstama jedinstvena te koje su od njih najugroženije, otkrit će Čari Indije, program koji u nedjelju traje od 11 do 17 sati. Zoolozi ističu da u Indiji obitava velik broj ugroženih vrsta životinja od kojih je čak polovina svrstana u endemične. Neke od indijskih životinja koje posjetitelji svakako trebaju obići u nedjelju, su Hanumanovi languri čije je dvomjesečno mladunče sve razigranije, te kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu koja je prije pola godine prvi put stigla u Zoološki vrt grada Zagreba. Pored nastambe gabonske ljutice u Tropskoj će kući edukatori posjetitelje upoznavati s preparatima među kojima su tigrovo krzno, slonov zub i paunovo perje. Na istom će se mjestu nalaziti i radionica izrade indijskih životinja od otpadnih materijala s ciljem ukazivanja na važnost recikliranja. I drugi će sadržaji biti nadahnuti Indijom. Svi željni tjelovježbe na zelenoj će se površini kod Lavljeg mosta moći uključiti u radionicu Jogiraj se gdje će učiti osnove joge.
U paviljonu Sichuan izrađivat će se prirodne tetovaže od kane. U Traperskoj kolibi na svaki će puni sat počinjati pričanje drevnih indijskih priča. Program Čari Indije Zoološki vrt stvara u suradnji s Veleposlanstvom Indije i Indijskim kulturnim centrom udruge Lotos Zagreb.