U Zagrebu osnovan 57. Rotary klub u Hrvatskoj

Mladi i perspektivni Rotarijanci odmah su prikupili više od 15 tisuća kuna.

U zagrebačkom restoranu Spoon u četvrtak 30. svibnja se održala proslava povodom osnivanja 57. Rotary kluba u Republici Hrvatskoj, odnosno Distriktu 1913. Ovom događanju su prisustvovali Rotarijanci iz 18 klubova, kao i Rotaracteri iz osam klubova te mnogi drugi gosti.

“Bit Rotarijanstva je prije svega prijateljstvo i dobročinstvo. Ja sam kroz ovaj mladi klub sklopio 28 novih prijateljstava koja će biti čvrsta okosnica našeg budućeg djelovanja na društvo. Želim da kao Rotarijanci budemo nadahnuće u stvaranju boljeg i pravednijeg svijeta”, istaknuo je u svom obraćanju Patrik Šegota, prvi predsjednik Rotary kluba Zagreb City 1850.
Kum kluba je Nikola Protrka koji je članove novoosnovanog kluba do službenog osnivanja vodio i usmjeravao svojim dobronamjernim savjetima s vjerom da će izrasti u ponosan klub koji će svojim akcijama i djelovanjem služiti zajednici i predstavljati Rotarijanstvo u najboljem svjetlu.

“Moramo se pobrinuti da budemo transparentni i odgovorni dok mijenjamo živote što većeg broja ljudi. Iako je postavljanje i ostvarivanje ciljeva važno, još je važnije gledati dalje u budućnost. Moramo razmisliti o tome kako će ono što sada postižemo, pomoći postaviti vrijednost, ne samo danas ili sutra, nego i izvan našeg vremena u Rotaryju. Budite inspiracija”, poručio je Darko Tipurić, guverner Distrikta 1913.

Rotary klub Zagreb City 1850 čini 28 prijatelja i prijateljica te se ponose iznadprosječnim udjelom žena i mladih. Mnogi pitaju što znači 1850 u nazivu kluba. Radi se o godini kada su se dotadašnja naselja Kaptol i Gradec ujedinila u grad Zagreb.

U sklopu večere je prikupljeno više od 15 tisuća kuna, a tim iznosom će se podržati projekt “STEM revolucija: razredna nastava” i tako pomoći u niže razrede osnovne škole uvesti digitalnu pismenost i programiranje uz pomoć micro:bita. Također, dio novca bit će doniran štićenicama Rotary kluba Medvedgrad, Ani Votoupal i Luciji Štivčević, velikim glazbenim nadama koje zahvaljujući donacijama uspješno privode kraju školovanje u inozemstvu.