Čak 62 posto Hrvata nije tjelesno aktivno

Gotovo dvije trećine populacije Hrvatske starije od 15 godina uopće se ne bavi sportskom, rekreacijskom ili drugim vidom aktivnosti. Rezultati su to koje je proveo Središnji državni ured za šport u svrhu izrade Nacionalnog programa sporta i utvrđivanja stanja o tjelesnoj aktivnosti građana

Moderno doba sa sobom nosi posljedice kao što su sjedilački način života.

– U prosjeku naše stanovništvo sjedi četiri sata dnevno, dok visokoobrazovani ljudi s boljim pozicijama sjede čak i po sedam sati dnevno na svojim radnim mjestima – istaknula je Martina Jeričević, voditeljica službe u Središnjem državnom uredu za šport.

Potaknuti tim poražavajućim brojkama, Središnji državni ured za šport u lipnju ove godine, proveo je istraživanje o rekreacijskim navikama Hrvata.

– Analiza podataka je pokazala je da se jako malo stanovništva Republike Hrvatske bavi tjelesnom aktivnošću. Tako smo dobili podatke da se svega 38 posto Hrvata bavi bilo kakvim vidom tjelesne aktivnosti. Zabrinjavajuće su statistike da se fizičkom aktivnošću najmanje bavi stanovništvo starije od 60 godina, njih svega 20 posto – dodala je Jeričević.

Istraživanje je provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1.000 ispitanika, žena i muškaraca starijih od 15 godina, u svrhu dobivanja što kvalitetnijih podataka za izradu prijedloga Nacionalnog programa sporta.

– Rezultati su pokazali da se vidom tjelesne aktivnosti najviše bave stanovnici većih gradova, većih mjesta, visokoobrazovano stanovništvo s većim prihodima, te učenici i studenti u dobi od 15 do 20 godina – objasnila je Jeričević.

Kako bi upoznali građane s prednostima bavljenja tjelesnom aktivnošću, Središnji državni ured, u suradnji s Europskom komisijom, već treću godinu zaredom organizira Europski tjedan sporta, koji će se održati od 23. do 30. rujna. Tjedan će započeti sportskim aktivnostima na ŠRC Jarun, a zatim će se proširiti i na ostale gradove u Hrvatskoj. Za vrijeme trajanja Europskog tjedna sporta, građanstvo će se moći informirati o svim načinima bavljenja sportskim aktivnostima u svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete života.