Otvorena “Dvorišta”: Posjetite sedam magičnih lokacija do 23. srpnja

Po prvi puta moći će se i popeti na 'vrh' Gornjega grada, u Visoku ulicu, i na kućnome broju 8 zaviriti u unikatnu palaču ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave

Foto; Jabuka TV

​Sedam dvorišta na zagrebačkom gornjem gradu kriju svoju priču. Tako primjerice imate prilike zaviriti u Palaču barunice Kornelije Balbi, slušati koncerte na mjestu gdje je svoje djetinjstvo provodila hrvatska operna primadona Sidonija Erdody Drašković ili uživati na lokaciji snimanja kultnog filma Tko pjeva zlo ne misli.

Foto: Jabuka TV

– Ove godine je u ponudi sedam lokacija, od čega se premijerno predstavljaju tri nove. Otvara se kuća u Radićevoj 54 u kojoj je živio otac Augusta Šenoe, kaptolski sladopek Vjekoslav Šenoa, ali i veliki hrvatski književnik i preporoditelj Dimitrija Demeter. Ovo ugodno dvorište pruža jedinstveni pogled na Kožarsku i Tkalčićevu pod sobom, kao i na zvonike Crkve sv. Franje Asiškog na Opatovini i Zagrebačke katedrale na Kaptolu – otkriva nam organizator Vedran Galić.

Po prvi puta moći će se i popeti na ‘vrh’ Gornjega grada, u Visoku ulicu, i na kućnome broju 8 zaviriti u unikatnu palaču ugledne zagrebačke obitelji Gvozdanović, u čijim su se sobama i salonima početkom 20. stoljeća održavali raskošni domjenci, koncerti i zabave. Naposljetku, po prvi puta u ljetnome izdanju otvara se i atrij Muzeja grada Zagreba u
Opatičkoj 20, koji je davno u prošlosti bio opatički samostan po kojemu je i cijela Opatička ulica dobila svoje ime.

Turisti oduševljeni, a ni Zagrepčani ne kriju zadovoljstvo

Što se krije iza zatvorenih vrata gornjogradskih dvorišta, istražili su i turisti iz svih krajeva svijeta.

– Ovo mi je prvi put da sam u Zagrebu i sretan sam jer sam otkrio ovo divno dvorište. Osim toga, divni su ljudi, atmosfera, čekam da počne svirati bend, a do tada ću uživati u hrvatskom pivu – kazao nam je jedan Njemac.

– Zagreb je divan grad, ljudi su druželjubivi. Žao mi je što sutra putujem dalje – otkriva gost iz Južne Koreje.

Koliko su lokacije dvorišta magične potvrđuju i sami Z agrepčani koji se osjećaju kao turisti u vlastitom gradu.

– Super je, super, žao nam je što manifestacija traje samo deset dana – kazala nam je jedna prolaznica.

Dvorišta i ove godine nude doista niz dobrih razloga za uživanje u ljepotama Zagreba i Gornjeg grada tijekom ljeta. Posjetiti ih možete do 23. srpnja.