BURNO NA SJEDNICI ODBORA ZA IMENOVANJE NASELJA, ULICA I TRGOVA Petek poručio Hasanbegoviću: ‘Vi ste manipulator!’

- Ova je jedna vrsta revolucionarnog pristupa. Gospodin Petek, nije se zadovoljio jednom površinom već je odlučio jednim udarcem izmijeniti toponimiju pola Donjeg grada - rekao je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović

Žestoka se rasprava vodila na današnjoj sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova. Prijedlozi gradskog zastupnika Renata Peteka da se ulice Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Jurja Žerjavića i Pavla Hatza preimenuju u Ulicu 8. svibnja 1945., da se područje gdje se nalazi bista Ive Lole Ribara imenuje njegovim parkom, te dio Ulice Trnsko u X. korpus, naišli su na oštre kritike.

– Ova je jedna vrsta revolucionarnog pristupa. Gospodin Petek nije se zadovoljio jednom površinom već je odlučio jednim udarcem izmijeniti toponimiju pola Donjeg grada – rekao je gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović, ujedno i predsjednik Odbora za imenovanje ulica, naselja i trgova.

– Imam osjećaj da je ovo pokušaj provokacije. Vaša stranka na sve moguće načine pokušava vratiti zvijezdu petokraku za koju znamo što je činila u Domovinskom ratu. Prestanimo s ovim provokacijama jer one nas neće nikud dovesti – kazala je članica Odbora Dragica Nikolić, na što joj je Petek odgovorio:

– Meni zvijezda petokraka apsolutno ništa ne znači niti ju pokušavam vratiti. Početkom devedesetih godina, točnije osamostaljenjem Republike Hrvatske pokrenut je postupak brojnih preimenovanja ulica. I razumijem, s obzirom na okolnosti Domovinskog rata, da su uklanjana imena gradova ili osoba vezanih za bivšu državu. No, to je bila i prilika kako bi se promijenile brojne ulice heroja koji su doprinijele pobjedi u Drugom svjetskom ratu, a s područja su Republike Hrvatske. Stoga ovim prijedlozima pokušavam ispraviti tu nepravdu koja je tada nanesena. Grad Zagreb je dao izniman doprinos u borbi protiv fašizma, stoga mislim da je važno baštiniti dan oslobođenja glavnog grada Hrvatske 8. svibnja 1945. godine. Ivo Lolo Ribar simbol je borbe protiv fašizma, a i svima je dobro poznato da je X. zagrebački korpus imao važnu ulogu u toj istoj borbi na području Grada Zagreba – svoje je prijedloge obrazložio Petek.

Hasanbegović mu je na to odgovorio u svom poznatom stilu.

– Vratili ste me, pomalo sentimentalno u dane moje najranije učeničke mladosti. Već sam pomalo zaboravio ‘časove istorije’ koje su svi učenici moga naraštaja redovito morali slušati u školama. U pravilu bi predavači bili članovi općinskog SUBNOR-a ili oficiri JNA. Moram primijetiti da je vaša argumentacija ispod svake i akademske i znanstvene razine i kao da slušam podnesak SUBNOR-a Općine Črnomerec iz 1978. godine, a ne podnesak zastupnika jedne političke stranke u parlamentarnoj demokraciji 2018. godine – dodao je predsjednik Odbora.

Hasanbegoviću se obratila i gradska zastupnica Rada Borić.

– Gospodine Hasanbegoviću, lako je promijeniti ulice, ali ako možete izmijeniti ulice i skinuti table, ne možete izbrisati memoriju. Rečeno je kako se na Trgu maršala Tita prosvjedovalo pod jugoslavenskim zastavama. To su bile hrvatske socijalističke zastave, kao i zastave sa srpom i čekićem. Ali, za razliku od vas gospodine Hasanbegoviću, koji se slikate pod zastavom vražje divizije, ove dvije zastave nikada nisu i neće biti zabranjene – poručila je Rada Borić.

Posebna rasprava povela se oko Ulice Crvene armije i Ulice Aleksandra Rankovića koje je odboru predložio netko nepoznat. Gradska zastupnica Borić tražila je da se o toj točki niti ne raspravlja jer predlagatelj nije bio prisutan na sjednici Odbora.

– Ovaj prijedlog došao je iz vaše kuhinje. Prema poslovniku predlagatelj mora biti na Odboru. Ovo ne bi trebalo biti mjesto vaše osobne promocije – rekla je Borić, obraćajući se Zlatku Hasanbegoviću, dok mu je Renato Petek otvoreno poručio da smatra kako je kreiranje dnevnog reda na takav način manipulativno.

Hasanbegović joj je odgovorio kako je pristao uvrstiti sve točke na dnevni red iako je znao da će izazvati iritaciju dijela javnosti.