SUZANA KRČMAR IZ SAVEZA ROMA U RH: Hasanbegović oteže s odlukom da se park u Zagrebu imenuje ‘5. studeni’ – datum kada slavimo Svjetski dan romskog jezika

- Zatražili smo od Grada Zagreba, tj. od Gradske skupštine, da se jedan park u Zagrebu imenuje 5. studeni što je bilo i odobreno. Predložen nam je park iza Općinskog suda što smo mi i prihvatili jer nam se lokacija jako svidjela. Međutim, toj se odluci protivi Zlatko Hasanbegović, a mi ne znamo zašto - poručila je predsjednica Saveza Roma u RH 'KALI SARA'

Prilikom današnjeg prijema građana u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj ‘KALI SARA’, Suzana Krčmar, izjavila je kako ju rastužuje činjenica da u Gradu Zagrebu još uvijek ne postoji park s imenom 5. studeni – datumom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika. Odgovornim za to smatra predsjednika Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova – Zlatka Hasanbegovića.

– Unazad nekoliko godina, Savez Roma u Republici Hrvatskoj ‘KALI SARA’ 5. studenoga obilježava Svjetski dan romskog jezika. Riječ je o romskom nacionalnom prazniku kojeg su priznali i Opća skupština UNESCO-a, ali i Hrvatski Sabor. Zatražili smo od Grada Zagreba, tj. od Gradske skupštine, da se jedan park u Zagrebu imenuje 5. studeni što je bilo i odobreno. Predložen nam je park iza Općinskog suda što smo i prihvatili jer nam se lokacija jako svidjela. Međutim, toj se odluci protivi Zlatko Hasanbegović, a mi ne znamo zašto. Stalno se odgađa odluka da taj park dobije taj naziv. Ožalošćeni smo jer smo vjerovali da će Grad Zagreb biti prvi u Hrvatskoj s parkom koji nosi to ime. No, prije njega su se pojavili Grad Kutina, čiji je gradonačelnik bio oduševljen idejom te smo dobili šetalište u samom centru, ali i Grad Belišće, uskoro i Grad Čakovec… Ipak, nadam se da će i Hasanbegović imati sluha, ali i dobru volju da nam izađe u susret – kazala je Suzana Krčmar.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi tom je prilikom komentirao i sredstva koja su dobivena od Grada Zagreba za dokumentarni film o deset godina rada udruge ‘KALI SARA’ te za promociju prvog Romsko – hrvatskog i hrvatsko – romskog rječnika. Naime, riječ je o ukupno 350 tisuća kuna. S obzirom na to da je Kajtazi član Kluba stranke Bandić Milan 365, a ujedno podržava i HDZ, stranku predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba Andrije Mikulića, na pitanje bi li cijela ta situacija oko dobivenih financijskih sredstava mogla biti krivo shvaćena, Kajtazi je odgovorio:

– Točno je sve ovo što ste naveli. Mi smo zapravo jako malo dobili, ako imate na umu da nismo ovdje od jučer, već preko 700 godina. Postavlja se pitanje koliko su Romi do sada uopće dobili? Ušao sam u Klub stranke Milana Bandića 365 i isto tako bio sam kandidat Saveza Roma u RH ‘KALI SARA’ na parlamentarnim izborima 2016. Što time želim reći? Romska zajednica pokušava sve da mojim Romima bude što je bolje moguće. Bolje da ste me pitali zašto imamo samo 5% zaposlenih Roma, zašto je u Hrvatskoj 90% Roma koji žive od socijalne pomoći, zašto se ne ulaže u njihovo obrazovanje? Prema mojem mišljenju, to su bolja pitanja – poručio je predstavnik romske nacionalne manjine.