Bundek dobio još jednog velikana ruskog pjesništva

Brončana bista velikana ruskog pjesništva Sergeja Aleksandroviča Jesenjina druga je po redu postavljena u Aleji pjesnika u parku Bundek. Uz recital Jesenjinovih pjesama bistu su svečano otkrili gradonačelnik Milan Bandić u prisutstvu veleposlanika Ruske Federacije Anvara Azimova.

-To je veliki događaj zbog toga što je Jesenjin još jedan simbol prijateljstva između Rusije i Hrvatske. Generacije će otići, ali narod će se sjetiti da je Jesenjin postao Hrvat, rekao je Azimov.

U Aleji pjesnika prošle je godine postavljena bista velikom ruskom pjesniku Aleksandru Sergejeviču Puškinu, dok je u neposrednoj blizini svečano otkriven i spomenik Jesenjinu.

A Zagreb će uskoro dobiti i svoj trg u Moskvi. Najavio je to gradonačelnik Milan Bandić rekavši kako je to dogovoreno na njegovom zadnjem posjetu Moskvi. Uz to što će trg u Moskvi nositi ime glavnog grada Hrvatske, bit će postavljena i bista Juraju Križaniću.

Sergej Aleksandrovič Jesenjin jedan je od najpoznatijih ruskih pjesnika. Svoju prvu zbirku pjesama pod nazivom Radunjica izdao je 1916. godine. Preminuo je u 30. godini života u Sankt Petersburgu.

-Svojim stvaralaštvom, Jesenjin nam je poručio da volimo svoj život, svoju državu i da su upravo to prave umjetnosti, kazao je ministar za ekonomske odnose s inozemstvom u Vladi Moskve, Sergey Cheremin.

Jesenjinova bista djelo je ruskog umjetnika Aleksandra Zvjagina koji dugo godina živi u Hrvatskoj. Svečanom otkrivanju prisustvovali su i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, predstavnica ruske nacionalne manjine grada Zagreba Galina Kovačević, te bivši ministar kulture Božo Biškupić.