Povijesna šetnja Rokovim perivojem

Tek malo iznad vreve Britanskog trga nalazi se Rokov perivoj, skrivena oaza mira koju krasi istoimena kapelica nastala sredinom 17. stoljeća. Upravo tu započinje jednosatni obilazak prožet povijesnim pripovijetkama o nastanku crkvice i njenim znamenitostima.

Crkva Sv. Roka iznad Britanskig trga u Zagrebu nastala je sredinom 17. stoljeća. 1648. godine započela je gradnja ove crkvice nakon strašne kuge koja je poharala Zagreb. Kao zavjetnu kapelu Sv. Roku, inače zaštitniku od teških bolesti, od kuge, građani Gradeca izgradili su ovu crkvicu koja evo do današnjeg dana ovdje stoji, govori kapelan Župe Sv. Blaža, Vladimir Kerečeni.

Na prostoru pervioja, sve do kraja 19. stoljeća nalazilo se i groblje.

-Zagreb je poznat po mnogim grobljima koja su tijekom vremena zatrpana da bi drugom polovicom 19. stoljeća sva groblja bila preseljana na centralno zagrebačko groblje Mirogoj. Ovdje je nekad bilo rokovsko groblje gdje su se pokapali građani Gradeca. Groblje je sredinom 19. st izgubilo funkciju, makar kažu oni koji dulje pamte da su ovdje šezdesetih, sedamdesetih godina znali goriti lampioni u sjećanje na nekadašnje groblje, govori kapelan Župe Sv. Blaža.

Danas se u njegovom središtu nalazi skulptura poznatog hrvatskog umjetnika Roberta Frangeša Mihanovića koja je izrađena 1912. godine, a čak je 82 godine čekala da je se postavi kao centralnu skulpturu perivoja. Obilazak je završio kod Aeksandrovih stuba koje vode prema Tuškancu. Svoje dojmove o ovoj povijesnoj šetnji s nama je podijelila posjetiteljica Ana Tikulin.

pa moram priznati mladi gospodin kapelan koji je s puno ljubavi i znanja prenio sve ovo što smo imali prilike vidjeti, i ljepota same kapelica Sv. Roka, spoznaja o Sv. Roku, ljepota perivoja i uređenje moram priznati da me se najviše dojmilo, kaže Ana.