Beus sazvao sjednicu u krajnjem mogućem roku

Goran Beus Richembergh

Autor: 6/4/2010 11:31

Goran Beus Richembergh (HNS) sazvao je sjednicu Gradskog vijeća Velike Gorice za 27. srpnja što je praktički krajnji rok. On je iskoristio činjenicu da se predstavničko tijelo mora sastati minimalno jednom u tri mjeseca. Posljednja sjednica održana je 29. travnja.

Beus je odlučio kupiti vrijeme i odgoditi tu sjednicu što je moguće duže. Naime, čim se Gradsko vijeće sastane, njega će nova većina predvođena HDZ-om smijeniti s funkcije predsjednika Gradskog vijeća. HDZ je zahvaljujući prelasku DC-a u njihov tabor, stekao sigurnu većinu.

-.-Sanjin Strukić/PIXSELL-.-Sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice sazvana je tek za 27.srpnjaOstaje naravno pitanje tko će naslijediti Beusa na tom mjestu. Vesna Škare Ožbolt bi se voljela vratiti u tu fotelju, no pitanje je može li joj HDZ to ispuniti. Prije izbora prošle godine oni su to mjesto obećali HSP-u.

Nova preslagivanja su dodatno zakomplicirala političku situaciju u Velikoj Gorici, gdje se odvija prava bitka za vlast. Nakon što su formirali novu koaliciju u kojoj su HDZ, HSS, DC i HSU, njihovi zastupnici su poslali zahtjev za sazivanje sjednice Gradskog vijeća. Kao razlog za hitno održavanje sjednice naveli su donošenje odluke o iznosu plaće gradonačelnika i njegovih zamjenika. No napravili su pogrešku jer je iznos plaće ostao isti kao i prije, što je omogućilo Beusu da s tog zahtjeva može maknuti oznaku žurnosti.

Beusu rok istekao u srijedu u ponoć

Sazivanjem sjednice Beus je kupio vrijeme ali i otklonio opasnost da, ukoliko to ne učini, sjednicu umjesto njega sazove gradonačelnik. Prema zakonu, predsjednik Gradskog vijeća ima rok od 15 dana da to učini. Ukoliko to ne napravi, u roku od 15 dana to mora napraviti gradonačelnik.

-.-Željko Hladika/PIXSELL-.-Dražen Barišić gradonačelnik Velike Gorice sa zamjenikom Stjepanom KosomBeusu je rok istekao u srijedu u ponoć. Da on to kojim slučajem nije učinio, za pretpostaviti je da bi to gradonačelnik učinio u minimalno vremenskom roku. Budući da je gradonačelnik HDZ-ovac Dražen Barišić. Njemu je u interesu da se ta sjednica održi što prije kako bi se smijenio Beus i na dnevni red stavilo imenovanje novih članova Skupštine trgovačkih društava u vlasništvu grada.

Manevarski prostor HDZ-a sužen

Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u travnju ‘stara koalicija’ je smijenila Barišića iz Skupštine i postavila ondje svoje ljude. Upravo to je glavni razlog političkog prepucavanja i razlog sklapanja sporazuma o suradnji između HDZ-a i DC-a.

Dok god se ne održi sjednica Gradskog vijeća, SDP i HNS moći će kontrolirati gradska trgovačka društva. Oni su sjednicu skupštine održali u utorak 1. lipnja te će na Trgovački sud poslati zahtjev za registriranjem njihovih odluka kako bi legalizirali svoj status.

Ostaje pitanje kako će se postaviti HDZ, jer im je manevarski prostor sužen. Sigurno je da neće samo prekriženih ruku gledati kako ostaju bez važne poluge upravljanja gradom.