BESPLATNI PREGLEDI: Na Jarunu ovog vikenda jubilarno izdanje javnozdravstvene akcije Djeluj sada

Akcija je kroz deset godina izravno obuhvatila preko 30. 000 građana, a u akciji pregleda madeža u 2016. godini bilo je obuhvaćeno preko 1200 građana

U Europi na godišnjoj razini 3 i pol milijuna ljudi oboli od zloćudnog tumora kože. Nažalost, poražavajuće statistike ne zaobilaze ni Hrvatsku. Kako bi se podigla svijest o ovoj bolesti Grad Zagreb i Gradski ured za zdravstvo prije deset godina pokrenuli su javnozdravstvenu akciju Djeluj sada.

– U Hrvatskoj nas, unatoč brojnim javnozdravstvenim preventivnim aktivnostima, još uvijek zabrinjava što se melanom najčešće otkriva u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji. Upravo zato, već desetu godinu zaredom, organiziramo javnozdravstvenu akciju Djeluj sada! kako bismo educirali naše sugrađane o važnosti preventivnog ponašanja, s naglaskom na redovite kontrole madeža i dogovorno izlaganje suncu, posebice najmlađih članova obitelji- ističe Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo.

Ovogodišnje jubilarno izdanje akcije održat će se u subotu 27. svibnja od 10 do 18 sati na Jarunu kod Malog Jezera građani će besplatno i bez uputnice moći pregledati svoje madeže te se posavjetovati sa stručnjacima, osim toga mogu naučiti mnoge stvari vezane uz zaštitu od sunca.