Sa popisa birača obrisano je 67.000 Srba

Obrisani hrvatski građani srpske nacionalnosti imali su problema prilikom izlaska na izbore

Nakon ulaska u Europsku Uniju i primjenom novog Zakona o prebivalištu iz 2012. započelo je poništavanje osobnih iskaznica i brisanje Srba s biračkih popisa. Pod izgovorom čišćenja popisa birača, 67.000 hrvatskih građana srpske nacionalnosti obrisano je sa biračkih popisa, bez ikakve prethodne obavijesti.

Građani srpske nacionalnosti brisani su iz 11 županija, od kojih su najveće brojke obrisanih u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji, sa čak 10 tisuća obrisanih. Ništa bolja situaciji nije ni u općini Knin.

– Primjerice u Kninu je u zadnjih nekoliko godina broj pripadnika srpske nacionalnosti srezan za 50 posto. Ono što bi mi htjeli je da se Zakon provodi i da se brišu ljudi koji tu stvarno ne žive. Želimo da se zakon provodi bez diskriminacije i da se ne brišu osobe koje su tu i povremeno odu – istaknuo je Boris Milošević, saborski zastupnik SDSS-a.

Početni motiv je bio rješavanje popisa birača, no uzrok brisanja Srba očito leži negdje drugdje.

– Vjerojatno prilikom izlaska na teren dolazi do površnih terenskih provjera i brzopletih zaključaka. Možda policijski službenici koji idu po terenu osjećaju pritisak da moraju brisati nekoga – navodi Milošević.

Pravi problemi obrisanih Srba mogli bi započeti sljedeće godine, kada Vlada planira započeti primjenu Zakona o porezu na nekretnine. Bez hrvatske osobne iskaznice građani srpske nacionalnosti bit će tretirani kao turisti, koji će na vikendice plaćati veći porez nego na kuće na kojima je vlasnik prijavio prebivalište.