Uoči Dana ljudskih prava besplatna projekcija filma ‘Između nas’

Okupljanje u Rodinom gnijezdu predviđeno je danas od 17.30 sati, a početak projekcije je u 18:00 sati

Foto: Press materijal

Uoči Dana ljudskih prava 2017., Udruga Roda organizira besplatnu projekciju dokumentarnog filma Između nas u Zagrebu.

– Ovaj tjedan je povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks izdao preporuke gdje, između ostalog kaže da bi sve zemlje Europe trebale poštivati i zaštititi ljudska prava žena u porođaju te osigurati da je kvalitetna zdravstvena skrb u trudnoći i porodu jednako dostupna svima. Konkretnije preporuča da bi države trebale iskorijeniti prakse koje koriste prisilu u reproduktivnom zdravlju te zaštititi informirani pristanak i donošenje odluke u kontekstu seksualnog i reproduktivnog zdravlja – kad će takve prakse zaživjeti u Hrvatskoj?“ – izjavila je Daniela Drandić, koordinatorica projekcije i voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda.

Dokumentarni film Između nas vodi nas iza zatvorenih vrata rodilišta, gdje samo trudnice smiju ući. Iza tih vrata, čudo rađanja je samo rutinski posao osoblja, a svi, pa tako i primalje i liječnici koji uviđaju nedostatke ovakvog pristupa, moraju se prilagoditi suludim pravilima koja se desetljećima nisu mijenjala. Umjesto da slijede svoju intuiciju tijekom ovog najnormalnijeg događanja, rađanja novog života, žene moraju slijepo slušati naredbe zdravstvenih djelatnika, podvrgnuti se zastarjelim postupcima, dok rijetko tko ima sluha za njihove osjećaje i potrebe.

Autentični kadrovi snimani su tijekom porođaja u javnim bolnicama, a slijede priče žena koje su se usudile progovoriti. Razgovori sa zdravstvenim osobljem razotkrivaju mračnu stranu zdravstvenog sustava koji radije bira lijekove nego humanost.

– Dan rođenja djeteta trebao biti najsretniji u ženinom životu. U slovačkim, ali i hrvatskim rodilištima radost majčinstva ubrzo postaje noćna mora. Izolirane od svojih najbližih, žene su usamljene, izložene strogim pravilima i različitim vrstama (institucionaliziranog) nasilja. Roda govori o ovim problemima već petnaest godina, a i žene su prije tri godine u akciji #PrekinimoSutnju digle svoj glas. No, na razini sustava, malo toga se promijenilo. Umjesto da primijeni najbolje i najjeftinije prakse iz drugih zemalja EU, Hrvatska se čvrsto drži skupe i prevaziđene bolničke rutine kao jedinog rješenja za sve trudnoće i porođaje – dodaje Drandić.