Beograđani pronašli rješenje za oronule fasade pa ih oslikavaju muralima

Reakcije susjeda, posebno onih starijih, su odlične.

Foto: Facebook / REKONSTRUKCIJA

Dijana Simić predstavnica je stanara jedne zgrade u beogradskom naselju Dorćol u kojem su brojne fasade oronule. Slučajno je saznala za natječaj za oslikavanje murala na jednoj internetskoj stranici. Za prijavu su joj bila potrebna samo tri dokumenta pa je aplicirala. Njena zgrada je tako u okviru festivala ulične umjetnosti Rekonstrukcija dobila mural, prenosi BBC.

“U našoj zemlji postoji kroničan problem estetike. Mnogi ne znaju da na oblikovanje njihove osobnosti utječe i to u kakvoj zgradi, ulici žive. Svaki prostor utječe na nas”, izjavila je Simić i dodala da su reakcije susjeda, posebno onih starijih, odlične.

Mural je nacrtan preko cijelog zida četverokatnice u kojoj živi i ne strahuje da će ga vandali uništiti.

Proces dobivanja dozvole za oslikavanje murala je jednostavan. Potrebna je suglasnost potpisana od strane više od polovice vlasnika stanova u zgradi, kao i njihovo odobrenje skice murala koji bi bio oslikan. Također, ako je zgrada pod zaštitom, treba priložiti suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika i dozvolu Ureda za promet Gradske uprave grada Beograda u slučaju da se postavlja skela ili vozilo s košarom za radove na visini.