Artupunktura dolazi u grad Zagreb

Projekt Artupunktura započinje 13.09.

Zagrebačkim ulicama svakoga dana kola energija građana, a njegovim parkovima i trgovima koračaju umjetnici koje donosi “Artupunkturu”- kolaboraciju svih partnera i prijatelja kulture čiji je cilj zajedničkim umjetničkim djelovanjem u gradu probuditi njegovu vitalnu energiju.

“Turistička zajednica grada Zagreba pokušava od grada Zagreba napraviti destinaciju koja će biti zanimljiva kroz cijelu godinu, svaki mjesec u godini imat će svoja događanja i prepoznatljiv je po nečemu što ga zapravo obilježava i odlučili smo se da godišnja doba budu posvećena nekoj od velikih tema. Proljeće obilježavamo s velikim projektom Turističke zajednice Festival svjetla Zagreb, koji je već sa svojim prvim projektom i sa svojim prvim izlaskom na ulice grada postao izuzetno važan i time privlači jako veliki broj ljudi i turista koji po svijetu posjećuju Festivale svijetla i s njim smo postali i dio jednog kalendara Festivala u svijetu. Zatim kreće ljeto, za koje možemo reći i da je u ovoj pandemijskoj, zahtjevnoj godini održan veliki broj događanja, kako umjetničkih tako i društvenih. Dolazimo do jeseni, odnosno do ovoga što sada predstavljamo. Ideja je da se uistinu jesen u Zagrebu brendira i predstavi, ne samo nama Zagrepčanima nego i cijelom svijetu kao vrijeme, želimo da se posveti umjetnosti i kulturi u gradu Zagrebu.” Izjavila je Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Projekt je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se uz Turističku zajednicu grada Zagreba priključili i različiti sudionici sa svojim programima.

“Mi smo ove godine zaista zadovoljni i sretni što smo uključeni u akciju Artupunkutra, koja je započela posebno zato što smo svi svjesni da je umjetničko područje, umjetnici i njihove djelatnosti imaju izrazito veliko značenje za identitet svakog mjesta, posebno glavnog rada.” Nadodao je Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

A koliko je zanimljivo i dobro živjeti u ovom gradu zna i zamjenik gradonačelnika, Luka Korlaet, koji prema umjetnosti gaji posebne uspomene: “ova je zgrada oduvijek bila neko mitsko mjesto zagrebačke umjetnosti, pomalo eterična, a posebno mi je i prirasla srcu jer mi je upravo brat ovdje diplomirao. Što se tiče samog projekta Artupunkture i umjetnika koji sudjeluju u njemu, upravo su se oni pozabavili poslom ulice odnosno njezinom aktivacijom u životu Grada, a mislim da je to u ovoj postpotresnoj i pandemijskoj eri neobično važno.”