Stižu nove izmjene mjera za sve ugostitelje

Ugositelji i dalje žele smanjenje PDV-a

Iako ljeto još uvijek nije službeno završilo, visoke temperature izgleda da ipak jesu. Lijepo vrijeme tijekom proteklih mjeseci poslužilo je za druženja na terasama i time olakšalo poslovanje ugostiteljima diljem Hrvatske, pa dopredsjednik Nezavisne udruge ugostitelja, Dražen Biljan poručuje kako se trenutno osjećaju zadovoljno. “Nakon devet mjeseci nerada u zatvorenim prostorima moramo biti zadovoljni, ali kraj je još jako daleko i na potpuno zadovoljstvo ćemo još dugo čekati. Puno je posla pred nama, puno je neriješenih situacija u ugostiteljskim sektorima tako da nas još uvijek očekuje jako puno stvari za obaviti.”

Pandemija traje punih 18 mjeseci, a ugostitelji su i dalje ogorčeni i smatraju kako su unatoč stalnim borbama i dalje zakinuti za prave informacije. “Mjere otvaranja su nas ugodno iznenadile jer možemo raditi unutra, međutim, kroz medije dobivamo informacije o ukidanju mjera potpora za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove poduzetnika koje smo do sada dobivali. No, to ne možemo nikako prihvatiti već smatramo da je tu došlo do takozvane buke u eteru. Ovaj nas tjedan očekuje razgovor u Ministarstvu kako bismo prokomentirali. Stav Nezavisne udruge ugostitelja jest upravo taj da dokle god radimo ograničeno po pravilima svih epidemioloških mjera, jer i nakon otvaranja zatvorenih prostora, naš rad će biti limitiran, te smatramo da dokle god postoje neke prepreke, mjere potpore trebaju biti na snazi- dodaje Biljan.

Broj kolega koji su napustili ovaj sektor, postaje nebrojiv, a banke su i dalje uporne u strogim uvjetima. “Najviše iz neizvjesnosti jer nismo znali što donosi sutrašnji dan, a s druge strane jednostavno plaće kao takve mogu biti adekvatne i mjere pomoći od 4000 kuna za djelatnike je nedostatna. No, kako smo mi poduzetnici jako limitirani u poslu, svoje radnike nismo ni mogli pošteno platiti, jer nismo radili više od 5 mjeseci. Banke se prijete s ukidanjem minusa, a to je jedna od stavki koja je pogubna za sve kolege, a opet kako i dobiti kredit u djelatnosti koja je proglašena vrlo riskantnom-  napominje dopredsjednik Udruge.

Nezavisna udruga ugostitelja smatra kako je rješenje cijele situacije vrlo jednostavno i poručuju državi :”porezno nas rasteretite, skinite nam stopu PDV-a za četiri artikla, tu bi se vrlo jednostavnim postupkom oslobodilo rješenje u kojem bismo mi kao vlasnici mogli podići plaće radnicima. Rasteretite nas porezno, a mi ćemo pronaći sredstva za podizanje plaća u ugostiteljskom sektoru- zaključuju.