“Aktivno protiv Parkinsona”: Evo kako je u Zagrebu obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Prigodnim edukativno-rekreativnim programom pod motom “aktivno protiv Parkinsona” u Zagrebu je obilježen Svjetski dan Parkinsonove bolesti  te upozoreno na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti oboljelih od ove progresivne neurološke bolesti za koju još nije pronađen lijek.

U okviru ovogodišnje manifestacije predstavljeni su i rezultati genskog istraživanja Parkinsonove bolesti u Hrvatskoj koje će omogućiti i specifičnu terapiju prema genotipu oboljelih. Rezultate je predstavio dr. Valentino Rački s Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka, koji je istraživanje proveo u suradnji s profesoricom Vladimirom Vuletić, predstojnicom riječke Klinike za neurologiju i predsjednicom Udruge „Parkinson i mi“.

„Genetska slika Parkinsonove bolesti je bitna kako bi nas pripremila za preciznu medicinu koja je budućnost liječenja Parkinsonove bolesti. Ponosna sam da smo taj dio projekta pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost završili. Kod 10 posto pacijenata smo našli jasnu patogenu mutaciju koja je dovela do bolesti. Zahvaljujući ovom istraživanju bit kreirana baza pacijenata koji će imati koristi u budućnosti od specifične terapije koja će biti određena prema genotipu bolesti“, objasnila je dr. Vladimira Vuletić.

 

„Važnost ovog vida istraživanja je i moguće specifično liječenje koje dolazi ovisno o genotipu te gradimo bazu za one koji bi imali korist u budućnosti od takvog vida terapije. Mnoštvo novih mogućnosti liječenja, uz nove smjernice također će doprinijeti boljoj skrbi. Ne treba zaboraviti invazivne metode i nova tehnička dostignuća, poput pumpi a i najviše korištene dubinske mozgovne stimulacije, vodeće operativne metode u bolestima pokreta koju je prvi put u cijeloj regiji primijenio međunarodno priznati neurokirurg iz KB Dubrava, prof. dr.sc. Darko Chudy. Potrebno je naglasiti kako izolacija, socijalno distanciranje i stres nikako nisu bili dobri za naše pacijente s Parkinsonovom bolesti, a nažalost iz godine u godinu bilježi se blagi porast oboljelih. Aktivan način nošenja s bolesti uz ples, fizikalnu terapiju, fizičku aktivnost, art terapiju i edukaciju su i dalje najvažniji čimbenici dobrog nošenja s bolesti“, upozorava predsjednica Udruge „Parkinson i mi“ prof. dr.sc.  Vladimira Vuletić, inače predstojnica riječke Klinike za neurologiju.

Poseban naglasak bio je upravo na dubinskoj mozgovnoj stimulaciji (DBS), operativnom zahvatu ugradnje medicinskog uređaja s elektrodama koje se precizno postavlja na točno određena mjesta na mozgu. Ovu vodeću operativnu metodu u bolestima pokreta predstavio je neurokirurg iz KB Dubrava dr. Darko Chudy. „Ne postoji lijek, ali postoji nešto što bitno smanjuje simptome. Parkinsonova bolest je prva u povijesti čovječanstva gdje su znanstvenici objasnili da u mozgu nedostaje dopamina. Nakon toga je farmaceutska industrija dala lijek kojim nadoknađuje dopamin u ljudskom mozgu. Nakon 10 godina uporabe tog lijeka došlo je do nuspojava. Zatim se uvela tzv. duboka mozgovna stimulacija i ona je u posljednjih 30 godina najveći iskorak u liječenju Parkinsonove bolesti” istaknuo je dr. Chudy.

 

 

Kako bi ukazala na važnost fizičke aktivnosti Udruga „Parkinson i mi“ na Cvjetnom trgu organizirala je niz aktivnosti koje su pokazale blagotvorno djelovanje na kvalitetu života oboljelih. U suradnji s Hrvatskim stolnoteniskim savezom održana je ping-pong radionica, dok je plesni studio Fredi demonstrirao vještinu plesanja tanga, a predstavnici Akademije likovne umjetnost održali su art terapiju kao vid nošenja s Parkinsonovom bolesti, koja se pokazala kao veoma korisna. „Imamo bogatstvo materijala ovdje s kojima raspolažemo – od pijeska, glina do drvenih štapova, vunenih klupka… Ideja je vježbanje motorike, ali i unutrašnje ekspresivnosti i kreiranje unutrašnjeg svijeta kroz stvaranje različitih elemenata, figurica i oblika unutar tog pješčanika. Radimo to već dvije godine na obilježavanju i imali smo jako dobre rezultate”, istaknula je psihologinja Tara Beata Racz.

 

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.