Uskoro kreće još jedna Noć knjige!

Nakon što su zatvorene prijave za sudjelovanje u još jednoj, 12. po redu Noći knjige 24. ožujka, stiglo je vrijeme da ona i započne! U središtu zanimanja ovogodišnje Noći knjige bit će umjetna inteligencija, a pred sudionike je postavljen izazov kreativnog preispitivanja ove teme, uobličen u pitanje Sanjaju li roboti električne knjige?

Želja organizatora je da se od 21. do 23. travnja organiziraju događanja u knjižarama, antikvarijatima, knjižnicama, odgojno-obrazovnim i raznim drugim institucijama kao i u svim ostalim prostorima „prijateljima knjige“, ali i u javnom prijevozu, na ulicama i trgovima, svugdje gdje je knjiga rado viđeni gost. Jedna od lokacija koju sigurno ne biste očekivali su i hrvatske bolnica pa će se tako na pedijatrijskim odjelima čitati djeci. Uključili su se i mjesni odbori s kvartovskim programima, a programi će se održavati i za ljude u domovima za starije osobe, otkrila je Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba je te dodala da u manifestaciji sudjeluju brojne udruge, centri i kafići.

„Ove godine će se Noć knjige održati i u bolnicama gdje će se na pedijatrijskim odjelima čitati djeci. Uključili su se i mjesni odmori imat će svoje kvartovske programe. Održavat će se programi u domovima za starije osobe. Tu su brojne udruge, kulturni centri i najraznovrsnije lokacije” pojasnila je Štalec Obradović.

Ocijenila je i da su sudionici Noći knjige, s obzirom na njihov broj, kao i broj organizatora programa, pronašli temu i prepoznali je kao važnu i vrlo izazovnu za doba u kojem živimo.
„Izgleda da su se naši sudionici zaista pronašli u ovoj temi i prepoznali ju kao važnu i veoma izazovnu za ovo doba u kojem živimo. Ove godine neće nedostajati ni izbora ni programa za sve uzraste.”

Svečano otvorenje Noći knjige održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, čija je moderatorica Dobrila Zvonarek naglasila „Ovogodišnja Noć knjige posvećena je fenomenu umjetničke inteligencije. Odlučili smo našim sudionicima prebaciti tu lopticu i zamoliti ih da u svojim programima propitaju ovaj fenomen. Prije svega to se odnosi na pitanje u kojoj se mjeri umjetnom inteligencijom promijenilo poimanje umjetničkog stvaralaštva, osobito književnosti, mogu li roboti biti autori, koju je promjenu donijelo u pitanju autorskih prava. Moram priznati da su naše škole dale zanimljive odgovore, organizirale natjecanja s umjetnom inteligencijom.”

Manifestacija Noć knjige održat će se u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske , Udruge za zaštitu prava nakladnika ZANA, Grada Zagreba i Hrvatske gospodarske komore, a svečano otvorenje očekuje nas 21. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Fascinira li i vas umjetna inteligencija? Može li biti korisna i za knjigu i čitanje? Kako? Zanemarujemo li, oslanjajući se olako na njezina rješenja, vlastite intelektualne resurse? Hoće li umjetna inteligencija u nekom trenutku moći potpuno zamijeniti čovjeka? Može li stroj postati uspješan autor? Što bi to moglo značiti za umjetnost, osobito za književnost? Na ova i mnoga druga pitanja odgovorit će ovogodišnja Noć knjige od 21. do 23. travnja, s čak više od 1100 programa i akcija diljem Hrvatske.

OVAJ ČLANAK JE SUFINANCIRAN SREDSTVIMA FONDA ZA POTICANJE RAZNOVRSNOSTI ELEKTRONIČKIH MEDIJA.