Hrvati će za blagdane potrošiti 11,5 milijardi kuna

Autori: Sarah Srdar, FOTO: Sarah Srdar, Press materijal / HGK 11/22/2015 12:37

Hrvatska gospodarska komora procjenjuje da će hrvatski građani za blagdane 2015. potrošiti oko 11,5 milijardi kuna, što bi bio prvi rast nakon četiri godine, izjavila je pomoćnica direktora Sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić.

– Razlog takve procjene leži u rastu prometa u trgovini na malo u posljednjih 14 mjeseci te povećanju neto plaća uslijed izmjena Zakona o porezu na dohodak, što je pozitivno utjecalo na osobnu potrošnju – dodaje Ravlić.

Za blagdane u Hrvatskoj najviše se kupuju dječje igračke, kozmetika, odjeća i obuća, hrana (odojak, purica, bakalar), alkoholna i bezalkoholna pića, namirnice za kolače, mobiteli, televizori, glazbene linije, kućna kina, CD i DVD, knjige i osobna računala, božićne dekoracije.

-.-Press materijal / HGK-.- 

Prosinac je tradicionalni mjesec trgovine i pojačanje potrošnje. Trgovci nude posebne prodaje, a udarni dani prosinačke kupovine odnose se tradicionalno na vikend prije samog Božića, odnosno na razdoblje od 19. do 24. prosinca.

Temeljem Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, uočen je trend porasta broja izdanih računa kao i povećanje ukupnih iznosa računa u prosincu 2013. i prosincu 2014. godine. Tako je u prosincu 2014. povećan broj izdanih računa za 2,63 posto u odnosu na prosinac 2013. godine te je za 3,33 posto povećan i ukupni iznos računa u trgovini na malo.

U Komori su pozvali građane da pri kupnji daju prednost hrvatskim domaćim proizvodima jer samo pet posto veća potrošnja domaćih proizvoda imala bi ‘ljekovit’ učinak na hrvatsko gospodarstvo.