Može li se uvođenjem videonadzora smanjiti broj grafita u Gradu Zagrebu?

Grad Zagreb, dugi niz godina, pokušava stati na kraj vandalima koji fasade zgrada narušavaju raznoraznim grafitima. Skupštinski Odbor za mjesnu samoupravu, između ostalog, bavio se i tim pitanjem

Na dnevnom redu sjednice Odbora za mjesnu samoupravu našao se prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaštiti objekata od grafita. Osim antigrafitnog premaza, jedan od prijedloga jest uvođenje videonadzora.

– Kako bi se zapravo ispunila svrha ove odluke određuju se minimalne karakteristike, sustav videonadzora kako bi isti mogao poslužiti u utvrđivanju eventualne osobe koja je načinila grafit. Ako se tako uhvati nekoga u činjenju, po zakonu kaznenog djela, postoji i kaznena pravna odgovornost te osobe, ili regresni zahtjev za naknadu štete prema toj osobi, odnosno ako se ponovo sufinancira fasada postoji mogući regresni zahtjev prema takvim počiniteljima radi naknade tih troškova – objasnio je Mladen Tomac, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet.

– Postavljanje videonadzora jedna je od opcija koju suvlasnici zgrade imaju, pa me zanima u kojem trenutku se postavlja videonadzor – upitao je Svibor Jančić, član Odbora za mjesnu samoupravu.

Iz nadležnog Gradskog ureda istaknuli su kako se videonadzor postavlja na zahtjev stanara, te se tako kao mjera zaštite isti, ako je potrebno, odobrava.

– Koja je svrha onda videonadzora, vi ćete utvrditi da je to maloljetni počinitelj, pa me zanima koje su sljedeće sankcije – dodao je Kazimir Ilijaš, član Odbora za mjesnu samoupravu.

– Vidljiva kamera u ogromnom broju slučajeva a priori dovodi do toga da osoba koja je imala namjeru šarati se sklanja s te površine kako ne bi bila zabilježena. Što se tiče posljedica, bit će i punoljetnih ali i maloljetnih počinitelja, a bit će i slučajeva da jednostavno zbog nedostataka podatak u bazama za te osobe da im ne bude utvrđen identitet osobe – odgovorio je Tomac.

Pravila vrijede kao i za ostale javne površine, napominje Tomac, te dodaje kako je to dobra prevencija od vandalističkih radnji. No, pojedini članovi Odbora smatraju kako bi Grad Zagreb trebao imati razrađeniji plan što se grafitiranja tiče.

– Svi gradovi krenuli su u nekom smjeru rješavanja tog problema putem neke sveobuhvatne strategije koji uključuje puno više faktora od samog videonadzora i antigrafitnog premaza – zaključio je Jančić.

No, iz nadležnog Gradskog ureda tvrde kako je ovo tek prva mjera zapravo da se proaktivno Grad uključi u to, da se što prije obriše i zaštiti, da se to ne ponavlja. Većinom glasova članova Odbora za mjesnu samoupravu, prijedlog ide Gradskoj skupštini na razmatranje.