RADNICI DIOKIJA I KAMENSKOG: Grad Zagreb nam ne želi pomoći

Određeni broj poduzeća u stečaju ne može isplatiti svojim radnicima plaće, a među najpoznatijim slučajevima je 553 radnika Diokija, koji potražuju više od 90 milijuna kuna za neisplaćene plaće, te 829 radnica Kamenskog, koje potražuju više od 40 milijuna kuna. Lijevi blok zastupnika Gradske skupštine predložio je mjere kojima bi se te tvrtke oslobodilo plaćanja komunalne naknade Gradu Zagrebu, kako bi mogle svojim radnicima isplatiti plaće. Taj prijedlog je u Gradskoj skupštini odbijen, protiv čega su se pobunili predstavnici radnika ovih tvrtki.

– Dioki je na ime komunalne naknade Gradu Zagrebu platio 2 milijuna i 200 tisuća kuna, a za te iste novce je Grad Zagreb mogao dopustiti da se isplate plaće radnicima ili pričekati pa naplatiti tu istu svotu nakon prodaje zemljišta koja su pod založnim pravima banaka – istaknuo je Srđan Perković, predstavnik bivših radnika Diokija.

Zastupnici HDZ-a, stranke Milan Bandić 365 – rada i solidarnosti, te Neovisni za Hrvatsku nisu podržali ovu odluku.

– Njihova kvazi argumentacija se uglavnom temelji na pogrešnom čitanju zakona i pravilnika. Da je naša mjera bila moguća i izvediva, pokazuje niz sličnih primjera u drugim gradovima poput Siska, Bjelovara, Garešnice ili Baške na Krku. Tamo su slične mjere bile provedene iz različitih razloga, ne da bi se pomoglo radnicima, ali se oslobađalo od komunalne naknade kako bi se potaknule proizvodnja i poduzetništvo – navela je gradska zastupnica Katarina Peović Vuković.

Stranke koje su ovaj prijedlog odbile nazivaju ga čistom demagogijom i idejom preskupom za grad.

– Ovi zastupnici koji su nama rekli da smo donijeli demagošku mjeru, izglasavali su imena ulica i trgova na sasvim netransparentan način. Ako je nešto demagogija, onda je to ovaj saziv Gradske skupštine od samog njegovog početka – tvrdi Peović Vuković.

Jedan od načina isplate plaća je i kroz prodaju imovine.

– U slučaju svake tvrtke u stečaju, radnici se mogu naplatiti od stečajne mase. No problem je što se moraju plaćati računi za komunalnu naknadu. Ti računi nisu baš kako je rekao, Tomislav Jonjić, čačkalica. Oni su u slučaju radnica Kamenskog iznosili 3 milijuna kuna, a u slučaju Diokija 2 milijuna i 200 tisuća kuna – istaknula je Peović Vuković.

Iz Lijevog bloka ističu kako ova bitka za prava radnika još nije gotova, te da će na svaku sjednicu dolaziti s prijedlozima za nove mjere.