STUDENTSKI CENTAR U ZAGREBU DONIO NOVI PRAVILNIK O DOMSKOM REDU I UVJETIMA BORAVKA: Sigurnost studenata podignuta na veći nivo, a ukida se tv dvorana i korištenje televizora u sobama

Nakon dugogodišnje pripreme, Studentski centar u Zagrebu donio je novi Pravilnik o domskom redu i uvjetima boravka studenata u studentskim domovima kojim se reguliraju prava i obaveze studenata

Za zagrebačke studente od sada vrijede nova pravila. Domski red kakav je nekada bio, nakon dugo vremena naišao je na preinake, ali iz studentskog centra poručuju- sve u dogovoru sa studentima i studentskim zborom. Najveću pozornost, barem u medijima privukla je vijest kako nema više korištenja televizora u sobama i zajedničkom prostoru.

– Za vrijeme obnove smo u razgovoru sa studentima pokušali smo doznati njihovo mišljenje što bi ih zanimalo u budućnosti kako bi se kvaliteta življenja podigla na još veću razinu. Izrazili su mišljenje kako im više ne trebaju tv dvorane, te da bi radije prenamijenili učionice. Televizor kao televizor postao je višak. Prvenstveno studenti, ukoliko ih nešto zanima, gledaju na svojim računalima – izjavila je pomoćnica ravnatelja za smještaj Ružica Rajšić.

No, ako bude potrebe gledanja televizora za vrijeme nekog većeg događanja kao što je nadolazeće svjetsko prvenstvo u nogometu, studentima će biti omogućeno gledanje u nekom većem prostoru. Posebna pozornost bit će usmjerena na ilegalno korištenje mjesta u studentskim domovima, točnije na preprodavače mjesta u domu.

– Moramo ući u sobu da bi vidjeli tko spava u sobi. Da ne ometamo studenta u učenju i drugim obavezama, moramo pronaći optimalno vrijeme da mi kao Studentski centar uvijek znamo tko nam boravi u sobi jer mi odgovaramo za studenta. Svakom studentu koji useli, moramo osigurati pravo na minimalne higijenske uvjete i pravo sigurnosti stanovanja – dodala je Ružica.

A sigurnost u studentskom domu Stjepan Radić podignuta je na veći nivo. Tako su postavljene kamere na ulaz u paviljon i na stubište, pri čemu se vodilo računa da se ne ulazi o osobni profil studenta. Još jedna novost je ta što studenti neće smjeti držati električno kuhalo i slična trošila električne energije s obzirom da postoji čajna kuhinja. Preinake u sobama također nisu dopuštene.

– Namještaj se sigurno ne može prenosti s jednog kraja na drugi jer bi došlo do oštećenja. Zabijanje čavala u zidove zasigurno nije korektno jer će ostati rupe poslije toga. Kakvu je sobu student pravilnikom preuzeo, takvu je treba i ostaviti. Nije primjereno da student preboja sobu u naprimjer crvenu boju, jer kasnije će doći neki drugi cimer i treba ju onda vratiti u ono prvobitno stanje – objasnila je pomoćnica ravnatelja.

Posjete članova obitelji i prijatelja nikada nisu bile zabranjene. Student može primiti gosta, ali u suglasnosti sa cimerom.