FOTO: Nastava u hladu trešnje za učenike iz Savskog Gaja potpuno je uobičajena

Puno je benefita koje nosi učenje na otvorenom - bolje su komunikacijske vještine učenika, uče se timskom radu, imaju više samopouzdanja, motiviraniji su za rad i bolje rješavaju zadatke, a i prevenira se pretilost i smanjuje pojava kratkovidnosti

Foto: Sarah Srdar Žiljak

Učenici Osnovne škole Savski Gaj prirodu i društvo, hrvatski jezik, matematiku i povijest, ali i sve ostale predmete od sada će moći slušati u učionici u prirodi. Zahvaljujući vrijednoj donaciji u sklopu projekta “Za ljepši kvart” dobili su drvenu ploču i klupe koje su postavljene ispod trešnje u dvorištu škole.

– Već smo napravili jednu vanjsku učionicu, ovo je druga, a u planu su još jedna ili dvije. Gledamo na to pozitivno jer kad si na zraku, u prirodi, sve bolje ide – kaže ravnatelj Osnovne škole Savski Gaj Matija Bajić.

Istraživanja su pokazala kako je za uspješne rezultate potrebno 70 posto nastave provoditi u učionici, a 30 posto raspodijeliti u laboratorije i učionice na otvorenom. No, Hrvatska stvarnost nije takva.

Toni Milun i Pavel Pavliček, Foto: Sarah Srdar Žiljak

– Kad sam ja išao u školu omjer je bio klasična učionica 100 posto – kroz smijeh kaže profesor matematike Toni Milun.

– Jedan sat bio je na otvoren i to baš sat matematike i bilo je jako zanimljivo. U srednjoj školi nismo imali laboratorij. Nadam se da su danas škole bolje opremljene i da ćemo se po pitanju barem učionica na otvorenim “dignuti” i biti u vrhu po obrazovanju – dodaje Milun.

Učionice na otvorenom bit će postavljene i u Travnom i Stenjevcu

Puno je benefita koje nosi učenje na otvorenom – bolje su komunikacijske vještine učenika, uče se timskom radu, imaju više samopouzdanja, motiviraniji su za rad i bolje rješavaju zadatke, a i prevenira se pretilost i smanjuje pojava kratkovidnosti.

Matija Bajić, ravnatelj OŠ Savski Gaj, Foto: Sarah Srdar Žiljak

– U obrazovanju se rezultati dugo čekaju, tako da će se oni što se samih učionica tiče tek vidjeti kroz neko vrijeme. No, u našoj školi profesori sami mogu odabrati hoće li ili neće držasti nastavu u prirodi. Imaju veliku dozu samostalnosti, svoje satove uređuju na kreativan način, a na meni je da im osiguram za to uvjete – pojašnjava ravnatelj Bajić.

Ovakve učionice dobit će još dvije škole u Zagrebu – Osnovna škola Gustav Krklec u Travnom i Osnovna škola Stenjevec, a na razini zemlje, u sklopu projekta McDonald’sa, bit će ih postavljeno ukupno 13 u 11 hrvatskih gradova.

– Ideja je imati u svakom gradu u kojem poslujemo najmanje po jednu učionicu na otvorenom. Ovo je društveno odgovaran projekt kroz koji želimo želimo najmlađim stanovnicima gradova omogućiti učenje u zanimljivom, poticajnom i zdravom okruženju – kaže Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska.

Nakon što je u suradnji s predstavnicima lokalnih vlasti pronađeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju učionica na otvorenom, o konačnoj lokaciji odlučivali su sami građani i to glasanjem putem društvenih mreža. Projekt “Za ljepši kvart” ovime je dožio svoje četvrto izdanje, a mi se unaprijed veselimo petom.