40 godina postojanja Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama

Najopsežnija analiza otpadnih voda koja je provedena u 56 zemalja, pokazuje da se na području Grada Zagreba dnevno "potroši" 216.3 miligrama kokaina na 1000 stanovnika

Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, obilježava se 26. lipnja, pa je tim povodom baš na taj dan obilježeno 40 godina postojanja Registra liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama, koji je osnovan 1978. godine.

– Dr. Vlado Ilić kao vrstan liječnik i vizionar, osnovao je Registar kako bi se moglo vidjeti koje je stanje problematike droga u Hrvatskoj i kako bi se time moglo početi djelovati – naglasila je Dragica Katalinić, iz Odjela za epidemiologiju ovisnosti s registrom osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga.

Najizraženiji problem zlouporabe opijata je u Zadarskoj županiji, a pri samom vrhu nalazi se i Grad Zagreb.

 

 

 

 

– Broj ovisnika u RH je još uvijek ispod europskog prosjeka, no određene županije odskaču od tog prosjeka. Naročito se to radi o županijama koje su vezane uz Jadransku obalu, a tu je i Grad Zagreb kao naš najveći centar – poručio je Željko Petković, ovlašten za obavljanje poslova ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Tijekom 2017. godine registrirano je čak 7.157 osoba liječenih zbog ovisnosti o psihoaktivnim drogama, od kojih je samo 958 po prvi put bilo na liječenju.

-Najčešće se radi o mlađim osoboama i još uvijek je ona dobna granica prvog eksperimentiranja, nekakvih 16 godina – istaknuo je Petković.

Zabilježeno je i rekordnih 11.123 zapljena psihoaktivnih tvari, no u Hrvatskoj je u 2016. godini, 90 osoba umrlo od predoziranja, od kojih njih 6 nikada nije bilo na liječenju.