DAN DRŽAVNOSTI

Sabor Republike Hrvatske, 25. lipnja 1991. godine usvojio odluke o pokretanju postupka razdruživanja od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i postupka međunarodnog priznanja

Prije 27 godina, točnije 19. svibnja 1991. godine Hrvatska je održala referendum, na koji se odazvalo 83,5 posto biračkog tijela. Od toga broja čak 93,2 posto zaokružilo je da za hrvatsku suverenost.

Sabor Republike Hrvatske, 25. lipnja 1991. godine, usvojio odluke o pokretanju postupka razdruživanja od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i postupka međunarodnog priznanja. Time je Sabor usvojio niz odluka, a ustavna odluka u prve dvije točke navodi da se Republika Hrvatska proglašava suverenom i samostalnom državom.

Povodom obilježavanja Dana državnosti izaslanstvo Grada Zagreba položilo je vijence i zapalilo svijeće na Oltaru domovine te na groblju Mirogoj, na Zidu boli, središnjem križu u Aleji hrvatskih branitelja, na groblju prvih hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici.

 

 

 

 

– Hvala Bogu da imamo našu državu. Naravno, treba dat počast svima onima koju su poginuli za nju, i onima koji su sudjelovali u obrani domovine i svim političarima koji su se borili za nju, načelu sa pokojnim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom i ratnim ministrom Gojkom Šuškom – poručio je predsjednik Odbora za branitelje, Miodrag Demo.

Dan državnosti se do 2001. obilježavao 30. svibnja u spomen na dan na koji je 1990. godine konstituiran prvi višestranački Sabor u hrvatskoj povijesti izabran općim pravom glasa. Taj blagdan imao je pogrešan naziv jer na taj dan nisu usvojene nikakve odluke koje imaju sadržajne veze sa samostalnošću i državnošću. Međutim, riječ je o jednom od najvažnijih datuma, upravo zbog toga što je formiran prvi po svemu demokratski, višestranački parlament, u hrvatskoj društvenoj i političkoj povijesti.