Prekinuta sjednica Gradske skupštine zbog nedostatka kvoruma

Drugi je put za redom prekinuta 14. sjednica Gradske skupštine. Razlog? Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o određivanju poslova javne rasvjete koji se financiraju iz proračuna Grada Zagreba

Treći se put točka o poslovima javne rasvjete u Gradu Zagrebu našla na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine. Međutim, uoči glasovanja, oporbeni su zastupnici napustili dvoranu nakon čega je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica prekinuta.

– Sjednica se već drugi put prekida u vrlo kratkom periodu. U dva smo dana uspjeli odraditi samo dvije točke dnevnog reda. Očito je da odnosi u koaliciji između gradonačelnika Milana Bandića i HDZ-a nisu na najboljoj razini. Troje zastupnika HDZ-a danas nije prisustvovalo sjednici. Teško je vjerovati da se radi o slučajnosti – rekao je gradski zastupnik Matej Mišić.

Izostanak svojih stranačkih kolega pokušao je opravdati Andrija Mikulić.

– Jedan zastupnik, zbog izvanrednih okolnosti, nije bio u mogućnosti prisustvovati sjednici i za njega smo znali već ranije, ali za drugo smo dvoje saznali tek danas tijekom prijepodneva – kazao je Mikulić.

Da je ovdje riječ o političkoj trgovini, smatra gradska zastupnica Sandra Švaljek.

– Sklapa se najveći ugovor u Zagrebu, posao vrijedan preko 30 milijuna kuna, naravno da ova točka zato ne prolazi. Očito je da su u svemu tome prevagnuli privatni interesi, a ne interesi građana. Ne uspjeva se podijeliti plijen oko ovog posla – bila je oštra Švaljek.

A oštre je kritike s govornice uputila i gradska zastupnica Gordana Rusak.

– Ako se proziva neke ljude da su povezani s privatnim interesima, onda molim DORH da to i istraži. Nikad nijedna kuna gradskog novca nije završila u mom džepu – poručila je Rusak.

Klub zastupnika Lijevog bloka smatra kako ne postoji razlog da se poslovi javne rasvjete ne povjere gradskom poduzeću.

– Ako se prisjetimo, prije nego li je taj posao obavljalo privatno poduzeće, posao je bio povjeren Gradu Zagrebu i troškovi su bili tek neznatno viši – kazala je zastupnica Katarina Peović Vuković.

Ovog puta oporba nije posegnula za strategijom protestne šutnje.

– Koristimo sve što možemo jer nam je ostalo jako malo mogućnosti djelovanja pa spašavamo ono što se spasiti može, ono što je važno za javni interes – dodala je zastupnica Peović Vuković.

– Da, rekao sam da je šutnja zlato, ali ne i u ovom slučaju. Oporba je u ovom sazivu destruktivna i nažalost, rade na štetu građana, a ne na njihovu korist.

Nastavak sjednice Mikulić je zakazao za ponedjeljak, 02. srpnja, točno u podne.