Željko Uhlir o zagrebačkom Mostu slobode: “Stanje mosta je alarmantno!”

Most je izgrađen 1959., a Uhlir upozorava da do sada nikada nije bio temeljito obnovljen i pregledan.

FOTO: Ivan Novosel

Stanje je zagrebačkog Mosta slobode, za čiju je sanaciju još prije pet godina izdan hitan nalog – alarmantno, poručio je to na današnjoj konferenciji za novinare Željko Uhlir, čelnik zagrebačkog HNS-a.

FOTO: Ivan Novosel

“Želim ukazati na dugogodišnju nebrigu Gradske uprave o zagrebačkoj infrastrukturi. Most slobode je nedavno obnavljan, no samo s gornje strane, površinski, dakle samo ono što jedan prolaznik može vidjeti. Sve ono što se ne vidi, ono što se nalazi ispod površine zemlje – to se raspada i propada”, izjavio je Uhlir i dodao kako most izgrađen 1959. godine. nikada do sada nije bio temeljito obnovljen i pregledan.

FOTO: Ivan Novosel

“On ima čeličnu kontrukciju i 2016. je godine inspekcija naložila hitnu sanaciju mosta, odnosno čelične konstrukcije koja propada zbog hrđe. Stanje nikako nije dobro. Je li nedavni potres nanio naknadna oštećenja i hoće li neki budući biti sudbonosan za ovaj most, možemo samo pretpostavljati”, poručio je.

FOTO: Ivan Novosel

Međutim, Uhlir navodi kako ovo nije jedini most u Zagrebu u ovako lošem stanju.

“U još gorem stanju je Jadranski most kod zagrebačkog rotora. Prije četiri godine, utvrđena su opasna oštećenja na betonskoj konstrukciji, na ploči mosta. Doduše, vide se neki pomaci jer je Ministarstvo graditeljstva uspjelo pritisnuti Gradsku upravu da se pokrene, no sve to još uvijek nije dovoljno”, smatra Uhlir i dodaje kako nedostaje plan i program održavanja zagrebačkih mostova.

FOTO: Ivan Novosel

“Želim skrenuti pažnju građanima i svima koji se voze preko zagrebačkih mostova na njihovu sigurnost. Zapitajte se, može li neko sljedeće veće potresno opterećenje napraviti strahote koje ne želimo?”, poručio je čelnik zagrebačkog HNS-a.