Zelena akcija prosvjedovala protiv dogradnje LNG terminala na Krku

Aktivisti Zelene akcije i inicijative Extinction Rebellion Zagreb danas su pred sjedištem tvrtke LNG Hrvatska održali akciju kako bi ukazali na štetnosti daljnjeg proširenja LNG terminala na Krku i gradnje novih plinovoda. Ploču s nazivom tvrtke prekrili su velikim transparentom na kojem su popisali njene grijehe.

– Akciju organiziramo na današnji globalni dan akcije protiv fosilnih goriva. Akcije se održavaju u preko 54 država svijeta, više od 650 akcija, u solidarnosti s klimatskim maršem koji će se održati u ponedjeljak, uoči UN-ovog samita o klimi, rekla je Marija Mileta, potpredsjednica udruge za zaštitu okoliša.

Otkrili su i zašto su protiv dogradnje LNG terminala i tog fosilnog goriva…

– Mi smo ovdje da poručimo kako tvrtka LNG Hrvatska i Vlada Republike Hrvatske pokušavaju predstaviti LNG terminal kao svojevrsnog spasitelja u krizi i plin kao gorivo koje nam je potrebno u tranziciji. No ono što zapravo rade jest da će nas učiniti ovisnima o fosilnim gorivima, štete našem zdravlju, štete klimi, a u isto vrijeme zarađuju na zagađenje.

Osim za prirodu, plin šteti i zdravlju, dodaje Mileta…

– Nedavno su objavljeni novi znanstveni izvještaji u SAD-u, sa Sveučilišta Standford, koji su pokazali kako plinski štednjaci u kućanstvima mogu emitirati razine benzena, to je kemikalija povezana s uzrokovanjem raka, na većim razinama od pasivnog pušenja ili pored plinskih i naftnih postrojenja. To se događa čak i kad su plinski štednjaci isključeni. Osim toga, pokazalo se da su plinski štednjaci uzrok više od 12 posto ukupne astme kod djece u SAD-u.

Ispred LNG terminala na Krku nedavno je održan sličan prosvjed, koji su spriječili zaštitari. No, to nas neće zaustaviti, poručuju aktivisti…

– 26. kolovoza održana je velika akcija, najveći prosvjed do sada protiv proširenja LNG terminala i protiv ulaganja u plinsku infrastrukturu na otoku Krku, zajedno s klimatskim aktivistima iz cijele Hrvatske, Europe i šire. Bilo je preko 100 aktivista na prosvjedu, te je grupa aktivista nenasilno i mirno ušla u prostor terminala gdje su mirno prosvjedovali. Na to su zaštitari LNG Hrvatska reagirali nasiljem, što je policija tolerirala, a također je uslijedilo privođenje aktivista prema kojima se policija također odnosila iznimno nasilno, te ih je tretirala na vrlo nehumane uvjete. Osuđujemo nasilje i represiju države, osuđujemo to da štite plinsku industriju nauštrb zdravlja i sigurnosti građana, rekla je Sara Matić. aktivistkinja.

Ono što Hrvatska treba, to su čisti, obnovljivi izvori energije, kojih imamo u izobilju i koji će biti u vlasništvu lokalnih zajednica, a ne investiranje u fosilna goriva, zaključuju aktivisti.