Gradonačelnik Tomašević oštro odgovorio Bernardiću oko Paromlina

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata i saborski zastupnik Davor Bernardić održao je u utorak konferenciju za medije kod zagrebačkog Paromlina gdje je predstavio prijedloge Socijaldemokrata za taj kompleks, odnosno da se Autobusni kolodvor premjestiti na lokaciju Paromlina i time spoji željeznički i autobusni promet.

„Ne znam koliko ste čitali izvješće o radu gradonačelnika koje je sada u četvrtak usvojeno na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba. U izvješću se svašta obećava po pitanju buduće gradnje, ali rezultata unatoč već trećoj godini mandata ima vrlo malo. Jedan od tih velikih projekata koji se obećava je Paromlin, gdje je trenutno u tijeku postupak javne nabave za izgradnju Gradske knjižnice Grada Zagreba i društveno–kulturnog centra. Procijenjena vrijednost nabave je navedena u iznosu 46.5 milijuna eura bez PDV-a. Istovremeno rebalansom proračuna iz srpnja 2023. je za predmetnu investiciju osigurano samo 700 tisuća eura, a Tomašević tvrdi da je to jedan od krucijalnih kapitalnih projekata ove gradske vlasti.“ kazao je predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić.

Gradonačelnik Tomašević na redovnoj konferenciji za medije nerado se osvrnuo na izjavu predsjednika zagrebačkih Socijaldemokrata Davora Bernardića koji ga je optužio da puno obećava, a malo isporučuje. Bernardić je naveo obnovu Paromlina kao jedan od tih velikih projekata koji se obećava.

“Vi znate da ja baš ne komentiram pressice dotičnog jer ta osoba nije gradski zastupnik, nije gradski političar i doista ako bi gledali na nacionalnoj razini pa ta stranka ima jedan posto u anketama. S druge strane, čovjek je bio Bandićev učenik. Tako je i ušao u politiku preko Bandića. Bio je predsjednik Gradske skupštine prije više od 10 godina i ništa za Paromlin nije napravio i sada soliti pamet, a cijelo vrijeme je držao štangu Bandiću”, poručio je gradonačelnik.

Tomašević je naglasio kako je bivši gradonačelnik Milan Bandić htio prodati zemljište Paromlina. “2021. godine je odlukom Gradske skupštine koju su onda podržali i gradski HDZ-ovci zemljište Paromlina je trebalo ići na prodaju, da se tamo ništa ne radi. Ruševina je tamo, koliko, četiri desetljeća. Čovjek je u gradskoj politici bio 20 godina i ništa nije napravio Paromlin i sada soliti pamet nakon što smo odlučili nešto napraviti”, dodao je gradonačelnik.

Paromlin je izgrađen 1908. godine, a dugo godina bio je zapušten. Stoga je Grad Zagreb krenuo u projekt obnove Paromlina pod projektnim nazivom “Gradska knjižnica Grada Zagreba i društveno-kulturni centar na lokaciji Paromlin”.

“Preprojektirali smo ga. To nije isti projekt kakav je projektiran za vrijeme bivše uprave. Promijenili smo projekt tako da ne bude samo Gradska knjižnica, već i da bude kulturni i obrazovni centar grada. Vjerujem da će građani biti na kraju itekako zadovoljni. Pola od tog projekta, što je najveća kapitalna investicija u gradu. će biti financirano iz EU fondova, što kao što znate prošla vlast je izbjegavala EU fondove jer znamo kakve su kontrole i koliko je ljudi kriminalno gonjeno i uhićeno vezano uz koruptivne radnje s EU projektima”; zaključio je Tomašević.

Osim projekta obnove Paromlina, Grad planira provesti i druge kapitalne projekte, odnosno rekonstrukciju stadiona u Kranjčevićevoj ulici, obnovu Dom sportova i revitalizaciju Bloka Badel.