Zdravko Mamić kao Gad kojeg će Marginalci srušiti

Autor kolumne jedan je od vodećih pripadnika Bad Blue Boysa

Autor: Thomas Bauer 12/16/2011 11:38

Zaplet tipičnog holivudskog tinejdžerskog filma izgleda uglavnom ovako. U nekoj srednjoj školi imamo Marginalca iz sjebane obitelji zaljubljenog u kraljicu generacije, prekrasnu Arijevku sa snježnobijelim zubima i tatom bogatim odvjetnikom te najboljim frendom, žgoljavim Nerdom – njenim vječnim instruktorom matematike, čija je pak simpatija neugledna kratkovidna Štreberica sa zubima na juriš, koja se krajem filma iz gusjenice pretvori u leptira. Svi oni imaju svoje mane i vrline, nitko od njih nije savršen, baš kao i većina ljudi.

U tom sladunjavom uratku, sve zlo svijeta, od samog Belzebuba do Gaddafija utjelovljuje neki Gad – bahati, bogati gradonačelnikov sinek koji je u biti teški kreten, ali mu političke protekcije i društveni položaj omogućuju da bude dobar učenik i quarterback školske momčadi American footballa.

Gad naravno ševi Arijevku i tretira je kao da žive u Vaziristanu, stalno je varajući s nekom droljastom cheerleadericom, a ona silno pati. Sve dok jednoga dana Marginalac ne popizdi i odluči mu preoteti Arijevku te razvali Gada među rogove…

Tada Gadu u pomoć priskoči gang koji Marginalca iscipelari ko psa, da bi se krajem filma cijela škola, od ravnateljice do skejtera koji pred školom motaju travu, urotili protiv Gadovog ganga i društveno ih izopćili.

Ja ne znam je l’ Zdravko Mamić, kada je markirajući nastavu švercao kartama pred zagrebačkim kinima, koji put doista i pogledao film i je li imao vremena čitati Lovraka, ali ako je, vjerojatno će se prepoznati u ovoj priči i shvatiti kako će uskoro završiti.

Ljudi općenito, od Trondheima do Cape Towna i od Los Angelesa do Vladivostoka, gadove toleriraju samo zato jer ih se boje i jer misle da ih se gadovi ne tiču. Obrat se uglavnom dogodi kada ih se počnu ticati i kada ih se prestanu bojati. Ako Zdravkec još nije shvatio da se taj trenutak dogodio, savjetujem nekom iz njegovog ganga da ga dobro ispljuska i to mu pokuša objasniti… Za njegovo dobro.

Jer Zdravko Mamić nalazi se pred trenutkom kada bi mogao postati utjelovljenje sveg zla u Hrvatskoj, a to ne želim čak niti njemu.

Nije Zdravkec jedini, ima još puno gadova u našoj srednjoj školi.