Zbor Cantabile koncertima će počastiti Samobor

Samobor

Tekst:: Samobor.hr 4/22/2010 10:33

Nizozemski mješoviti zbor Cantabile i istoimeni komorni orkestar održat će u srijedu, 5. svibnja, u 20 sati koncert u  Samoboru, u Crkvi sv. Anastazije. Osim  Samobora koncerti će se održati u Zagrebu i Varaždinu i to od 1. do 6. svibnja 2010. godine. Održat će tri koncerta, a prethodit će im sudjelovanje na euharistijskom slavlju u zagrebačkoj crkvi sv. Blaža.

Glavna djela koja će izvesti na koncertima su:

Lux Aeterna – Morten Lauridsen

Psaume 122 – Daan Manneke

Gloria – Antonio Vivaldi

Zbor Cantabile dobro je poznat u Bredi, gradu u kojem djeluje, i okolici. Sudjeluje u državnom natjecanju velikih mješovitih zborova i već je stigao do polufinala, u kojem će nastupiti krajem svibnja 2010. godine. Grad Breda nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Nizozemske, blizu granice s Belgijom.

Zbor broji oko 70 pjevača, a orkestar čini 24 glazbenika. Svake tri godine putuju i održavaju koncerte po europskim gradovima. Svoju predivnu glazbu tako su već izveli u Bergamu, Rimu, Barceloni, Asizu i gradovima južne Francuske, a ove je godine izazov nizozemskom zboru i orkestru donijeti tu glazbu i stanovnicima Hrvatske.

Dirigent Ad van Unen izvedbu zbora iz godine u godinu podiže na višu razinu. Između ostalih, dosad su izveli sljedeća djela: ‘Forklädd Gud’ L. E. Larssona, ‘Misa Flamenca’ R. Fernandeza de Latorrea i J. Toregrose, ‘Voices of Light’ R. Einhorna, ‘Mirror of Perfection’ R. Blackforda i ‘Carmina Burana’ C. Orffa.

W. A. Mozart: ‘Krunidbena misa’

nedjelja, 2. svibnja u 11 sati – crkva sv. Blaža u Zagrebu

Koncert ‘Amen, tako neka bude’

nedjelja, 2. svibnja u 20 sati – Zagreb, Bazilika Srca Isusova

utorak, 4. svibnja u 20 sati – Varaždin, katedrala Uznesenja BDM

srijeda, 5. svibnja u 20 sati – Samobor, Crkva sv. Anastazije

Ulaz na sve koncerte je slobodan.