Zbog Snježne kraljice uveden izvanredni prijevoz

Autor:: M. M. 12/31/2009 13:39

Izvanrednu organizaciju prijevoza gledatelja na slalomske utrke Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica, koje će se u nedjelju, 3. i srijedu 6. siječnja održavati na Medvednici, i ove godine realizira Zagrebački električni tramvaj.

Izvanredna organizacija u nadležnosti ZET-a podrazumijeva tramvajski prijevoz putnika do Mihaljevca te autobusni od terminala Mihaljevac do Sljemena.

Uspostavlja se 3. siječnja u 7 sati i toga će dana trajati sve do 19 sati.

Primjena izvanredne organizacije prijevoza u srijedu, 6. siječnja, započinje u 11.30 sati i traje do zadnjeg polaska autobusa sa Sljemena u 22 sata.

AUTOBUSNI PRIJEVOZ

U cilju bržeg prijevoza putnika, bez duljih usputnih zaustavljanja do Sljemena i u suprotnome smjeru, uspostavlja se izvanredna autobusna linija Mihaljevac – Bliznec – Sljeme – Mihaljevac. Osim na početnom, autobusi će se zaustavljati na stajalištima kod Doma željezničara i Ženskog sedla.

U nedjelju, 3. siječnja na trasi Mihaljevac – Sljeme vozit će do 80 autobusa.

Izvanredni prijevoz prema Sljemenu započinje u 7 sati, a kako se očekuje, pojačanim će intenzitetom trajati do 9 sati. Nakon tog vremena veći priliv putnika očekuje se ponovno od 10 do 11.30 sati, odnosno uoči druge vožnje i utrke skijaških legendi. Autobusi će se na liniju uključivati prema potrebi sve do večernjih sati, odnosno povratka većine gledatelja na Mihaljevac.

Početak intenzivnog izvanrednog prijevoza putnika sa Sljemena predviđa se oko 13.30 sati, iako će tijekom cijeloga dana do Mihaljevca također voziti autobusi prema potrebi i broju putnika. Kako je predviđeno, povratak će trajati do 19 sati, a u to vrijeme kreću zadnji autobusi od Doma željezničara i sa Ženskog sedla.

U srijedu, 6. siječnja, prema i sa Sljemena vozit će također do 80 autobusa, a početak izvanredne organizacije planiran je u 11.30 sati. Autobusi će se kretati kontinuirano prema vrhu Medvednice sve do 14.30 sati. Prema potrebi i prilivu putnika autobusi će se i nakon tog vremena uključivati u promet.

Oko 19.30 sati započinje pojačani prijevoz putnika sa Sljemena do Mihaljevca koji će, kako se očekuje, trajati do 22 sata. Tada je zadnji polazak od Doma željezničara i sa Ženskog sedla.


KARTE ZA PRIJEVOZ

Da bi se prijevoz putnika i posjet natjecanju pojednostavio, tiskane su zajedničke karte za prijevoz i ulazak u gledališni prostor.

Ulaznice plave boje osiguravaju prijevoz autobusom do Ženskog sedla i povratak s iste lokacije.

Putnici s crvenim kartama izlaze i u povratku ulaze u autobuse kod Doma željezničara. Samo će putnici s valjanim kartama moći ući u koridor predviđen za ukrcaj u autobuse.

UKRCAJ I ISKRCAJ PUTNIKA NA MIHALJEVCU

Ukrcaj, odnosno iskrcaj putnika bit će na zapadnoj strani Gračanske ceste, sjeverno od raskrižja sa Ksaverskom, uz terminal Mihaljevac. Uspostava privremenog tramvajskog stajališta na Ksaverskoj cesti, neposredno prije raskrižja s Gračanskom cestom, putnicima omogućuje najkraći mogući put od tramvaja do autobusa i obrnuto, koje će usmjeravati pripadnici osiguranja. Time je spriječen prelazak pješaka preko Gračanske ceste i izbjegnuta njihova kolizija s autobusima izvanredne linije.

REDOVNE AUTOBUSNE LINIJE U ZONI PRIJEVOZA PUTNIKA NA SLJEME

Autobusne linije vozit će redovnim trasama bez pojačanja na skraćenim relacijama, odnosno do zone dodira s trasom izvanredne linije.

Autobusi linije 102 (Britanski trg – Mihaljevac) koristit će kao početno-krajnje stajalište Šestinski vijenac – Šestine, a autobusi na liniji 233 (Mihaljevac – Markuševec) vožnju će završavati, odnosno započinjati na lokaciji Gračanska – Bliznec.

TRAMVAJSKI PRIJEVOZ pojačan prema Mihaljevcu

U nedjelju, 3. siječnja, tramvajska linija 8 bit će pojačana i na njoj će voziti ukupno 10 vlakova, a na liniji 14 prometovat će ukupno 18 vlakova. Kretanje vozila s početnih, odnosno završnih stajališta bit će svake 3 minute.

Sukladno potrebama i procjeni prometnika na terenu dodatno će se pojačavati i druge redovne linije dnevne i noćne tramvajske mreže.

U srijedu, 6. siječnja, također će biti pojačan tramvajski promet prema Mihaljevcu. Na liniji 8 toga će dana voziti 10 tramvajskih vlakova, a na liniji 14 bit će ih 18. Razmaci u polascima tramvaja, kako se očekuje, bit će od 3 do 4 minute.

I u srijedu će se, prema potrebi, dodatnim kapacitetima pojačavati druge redovne linije Zagrebačkog električnog tramvaja.

INFORMIRANJE GRAĐANA I MEDIJA

Informacije o izvanrednoj organizaciji prijevoza dostupne su na službenoj internetskoj stranici ZET-a na www.zet.hr

Tijekom izvanredne organizacije prijevoza građani će o stanju u prometu biti informirati izravnim glasovnim vijestima u putničkim prostorima vozila i na stajalištima opremljenim informativnim zaslonima.