Zagrebom vozi više od 40000 neregistriranih vozila

Autor: Boris Cvetković 12/7/2009 9:13

Na zagrebačkim se cestama prometuje preko 40 000 neregistriranih vozila, procjena je Hrvatskog zavoda za osiguranje vozila. Naime, samo je u razdoblju od 1. siječnja 2007. do 30. lipnja 2009. osiguranje isteklo na 19 516 vozila, a njihovi ga vlasnici nisu obnovili.

Na području registarske zone ZG u istom su razdoblju upisana 203 534 limena ljubimca čijim vlasnicima dva ili više dana isteklo osiguranje.

Šokantan je i podatak da je Zavod za osiguranje 15. lipnja 2009. godine zabilježio broj od 31 622 neosigurana. Tom astronomskom podatku treba pridodati još najmanje 10 000 vozila koja su odjavljena prije 1.siječnja 2007 godine.

Među preko 40 000 vozila koja se bez osiguranja kotrljaju gradskim ulicama ubrajaju se sve kategorije na 4 i više kotača, od auta do kombija i vozila s prikolicom.

Općeg je stanja, koje inače traje već godinama nedavno postao svjestan i MUP, koji strožim kaznama i kontrolama želi neregistriranim autima stati na kraj. Nedavno je u suradnji sa Hrvatskim uredom za osiguranje pokrenuo i akciju ‘STOP neosiguranim vozilima’.

– Jedan od ciljeva akcije je buđenje svijesti javnosti, osobito vozača, o osiguranju vozila. Cilj je ismanjenje broja neregistriranih i neosiguranih vozila, tj. povećanje sigurnosti prometa na cestama uz edukaciju i podizanje svijesti građana vlasnika vozila o štetnim posljedicama posjedovanja i upravljanja neosiguranim i neregistriranim vozilima – istaknuo je Boris Orlović iz Hrvatskog ureda za osiguranje vozila.

Time se, kaže Orlović, želi upozoriti i na neželjene posljedice koje se događaju onim vozačima čija neosigurana i tehnički neispravna vozila prvo njima samima a zatim i ostalim institucijama stvaraju dodatne probleme kada svojim vozilom sudjeluju u prometnoj nesreći.

O socijalnim uvjetima u zemlji koje su ‘prisilile’ vlasnike da ne plate osiguranje, nije bilo riječi.